top of page

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της τουρκοκρατούμενης Θράκης. Ήταν παιδί μιας πολύτεκνης, φτωχής αλλά ευσεβούς οικογένειας και από νωρίς ανατράφηκε με χριστιανικές αρχές.

Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν επέτρεπε τη πραγματοποίηση της επιθυμίας του να μορφωθεί. Εντούτοις, η πρόνοια του Θεού τον βοήθησε να τελειώσει το δημοτικό σχολείο στον τόπο του και μέρος του γυμνασίου στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη. Αφού εργάστηκε ως ιεροκήρυκας στη Χίο και χειροτονήθηκε διάκονος, ολοκλήρωσε στην Αθήνα τις γυμνασιακές του σπουδές. Σε ηλικία 39 ετών και με την οικονομική στήριξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Σωφρονίου, απέκτησε και το πτυχίο της θεολογίας.

Το χριστιανικό του ήθος και το έργο του στην Αίγυπτο, όπου επέστρεψε μετά την αποφοίτησή του από την θεολογική σχολή, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στον λαό. Αυτό δημιούργησε φθόνο στους επίδοξους διαδόχους του ηλικιωμένου Πατριάρχη που τον διέβαλαν και πέτυχαν την καθαίρεσή του. Ο Άγιος Νεκτάριος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και διορίστηκε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής όπου υπηρέτησε πιστά για 14 έτη. Παραιτήθηκε το 1908 και εγκαταστάθηκε στην Αίγινα στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά την παραμονή του εκεί έκανε πολλά θαύματα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή, ανέπτυξε έντονο αντιαιρετικό έργο και οργάνωσε σχολείο για την εκπαίδευση των μοναχών. Ακόμα όμως και εκεί, ο Άγιος ήρθε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες καθώς συκοφαντήθηκε για διάφορους λόγους.

Τα χρόνια πέρασαν και ενώ ό Άγιος βρισκόταν πλέον μόνιμα στο μοναστήρι στην Αίγινα, νόσησε από καρκίνο του προστάτη. Επί ενάμιση χρόνο κρατούσε κρυφή την περιπέτεια της υγείας του, όμως οι πόνοι μεγάλωναν και εισήχθη στο Αρεταίειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για δύο μήνες. Κοιμήθηκε το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1920. Το σκήνωμά του εκτέθηκε τρεις μέρες σε λαϊκό προσκύνημα και έπειτα ενταφιάστηκε στο μοναστήρι στην Αίγινα. Το 1961, με Συνοδική Πράξη, ανακηρύχθηκε Άγιος.

Στον 2ο όροφο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, το δωμάτιο στο οποίο πέθανε έχει μετατραπεί σε μικρό ναό και αποτελεί παρηγοριά και ελπίδα για όλους τους ασθενείς που βιώνουν την αγωνία του πόνου και του θανάτου. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος της στοργής και της συγγνώμης που μεσιτεύει στον Κύριο για κάθε ασθενή που υποφέρει από σωματική και ψυχική νόσο. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές εκκλησίες και αφιερώματα όπου καταφεύγουν οι πιστοί ζητώντας την ευλογία και την βοήθειά του. Από τα πλέον γνωστά είναι το μοναστήρι όπου μόνασε στην Αίγινα και το προσκύνημα στην Καμάριζα Λαυρίου.

Ετικέτες
bottom of page