top of page

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


Οι αναλγητικές κρέμες που διαφημίζονται τηλεοπτικά και προβάλλουν τα ευεργετικά αποτελέσματά τους, σε σημείο που εν ριπή οφθαλμού καθιστούν λειτουργικό έναν πάσχοντα, αποτελούν ουτοπία, αν όχι απάτη.

Εκτός από το ότι η αποκατάσταση και η αντιμετώπιση του πόνου είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον ολιγοήμερη και όχι ολιγόλεπτη, όπως διαφημίζεται, οι περισσότερες κρέμες είναι αναποτελεσματικές και χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο. Οι κρέμες δεν εφαρμόζονται ως μονοθεραπεία και, επιπλέον, ανάλογα με την ουσία που περιέχουν χρησιμοποιούνται αφενός συμπληρωματικά της κύριας αγωγής και αφετέρου για διαφορετικές επώδυνες καταστάσεις.

Το βασικό μειονέκτημα των διαφημιζόμενων αναλγητικών κρεμών είναι ότι στηρίζονται μόνο στην παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μπορεί οι διαφημιστές να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τις αναξιόπιστες προσωπικές μαρτυρίες των υποτιθέμενων ασθενών, η ιατρική όμως αντιπαραθέτει τη βάση δεδομένων της Cochrane, της πιο έγκυρης πηγής μεθοδολογικών ερευνών. Σύμφωνα λοιπόν με την πιο πρόσφατη μετανάλυση του 2016 (Cohrane Database Syst Rev 2016 Apr22;4:CD007400) η τοπική χρήση κρεμών που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες έχουν μικρή ένδειξη για την ανακούφιση από τον πόνο. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκαν αποτελεσματικές μόνο σε μια μειοψηφία ασθενών με χρόνια οστεοαρθρίτιδα γονάτων. Για τις υπόλοιπες επώδυνες μυοσκελετικές καταστάσεις, κυρίως τις χρόνιες, δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Συνεπώς, μην παρασύρεστε όταν τα εντυπωσιακά τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα σας παρακινούν να αγοράσετε αναλγητικές κρέμες για όλα τα είδη των πόνων. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η ιατρική κοινότητα θα είχε εξαλείψει και τον πόνο των ρευματικών νοσημάτων που αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα, παγκοσμίως, που διαταράσσει τον ύπνο, την λειτουργικότητα και τις καθημερινές συνήθειες των ασθενών.

Προσοχή, λοιπόν, στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα προβλήματα υγείας σας και συγκεκριμένα τα επώδυνα συμπτώματα. Η παράκαμψη του ιατρού σας και η επιλογή της διάγνωσης μέσω διαδικτύου και της θεραπείας μέσω διαφημιζόμενων προϊόντων δεν σας καθιστά θεραπευτές ούτε σας απαλλάσσει «από το χάσιμο χρήματος και χρόνου». Είναι απόλυτα σίγουρο πως καμιά βελτίωση δεν θα παρατηρήσετε. Απεναντίας, τα συμπτώματα θα επιμείνουν και θα επιδεινωθούν. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό ζήτημα, θα είστε πολλαπλά ζημιωμένοι διότι την ιατρική επίσκεψη, εν τέλει, δεν θα την αποφύγετε και τα χρήματα που «επενδύσατε» στην αγορά των αναλγητικών κρεμών θα αποτελούν πλέον σπατάλη. Συν τοις άλλοις, ο χρόνος αποκατάστασης της υγείας σας θα παραταθεί, δεδομένων των επιπλοκών που θα έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση της ιατρικής παρέμβασης και της χρονικής διάρκειας της αυτοθεραπείας.

Ετικέτες
bottom of page