top of page

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ: ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Οι περισσότεροι ασθενείς όταν εμφανίσουν οξύ πόνο στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού θεωρούν με βεβαιότητα πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ουρικής αρθρίτιδας. Κατά την συνήθη τακτική, παρακάμπτουν τον προσωπικό τους ιατρό και απευθύνονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο, αναζητώντας την σχετική εξέταση. Τα αποτελέσματα θα τους κατευθύνουν ανάλογα.

Αν το ουρικό οξύ είναι αυξημένο, θα καταφύγουν απευθείας στο φαρμακείο ζητώντας το δημοφιλέστερο φάρμακο ή στον ιατρό με έτοιμη την διάγνωση και την απαίτηση για την ανάλογη θεραπεία. Αν το ουρικό οξύ είναι φυσιολογικό, θα υπάρξει προβληματισμός καθώς δεν «γνωρίζουν» κάποια άλλη πάθηση που δημιουργεί τον συγκεκριμένο πόνο. Τελικά, θα περάσουν το κατώφλι του ιατρείου, έχοντας όμως στην άκρη του μυαλού τους ότι το πρόβλημά τους είναι η ουρική αρθρίτιδα.

Επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του ιατρού και προβάλλουν ενστάσεις, είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν κάποιες παρανοήσεις: 1. Ο πόνος στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού δεν είναι πάντα ταυτόσημος με την ύπαρξη του ουρικού οξέος ειδικά σε άνδρες κάτω των 40-50 ετών και γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης. 2. Η εξέταση αίματος δεν θέτει τη διάγνωση της αρθρίτιδας, η οποία πιθανολογείται κλινικά, αλλά δεν επιβεβαιώνεται πάντα εργαστηριακά. Επίσης, στο 30% των ασθενών με κρίση ουρικής αρθρίτιδας, τα επίπεδα του ουρικού οξέος είναι φυσιολογικά. Επιπλέον, υπάρχουν ασθενείς χωρίς συμπτώματα αλλά με αυξημένη την εργαστηριακή τιμή. 3. Τα φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα αποτελούν λύση όσο αφορά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η πρόληψη είναι ο βασικός πυλώνας στην προσπάθεια διαχείρισης της νόσου.

Δεδομένου, όμως, ότι η κακή διατροφή και το αλκοόλ έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του Έλληνα, και λαμβάνοντας υπόψη την απροθυμία των ασθενών να συμμορφωθούν στις ιατρικές συστάσεις, οι συγκεκριμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας.

Συμπερασματικά, η ουρική αρθρίτιδα δεν είναι μια απλή κατάσταση, όσο αφορά στην διάγνωση και την αντιμετώπιση. Οπότε, οι ασθενείς οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του ιατρού που εμπιστεύονται. Η αυτοδιάγνωση και η αυτοθεραπεία, ειδικά μέσω διαδικτύου, δεν είναι επιστήμη και δημιουργούν πολλά προβλήματα υγείας.

Ετικέτες
bottom of page