ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
- Nikolaos Vaitsis
- Jan 18, 2018
- 2 min read

Η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή σε καθημερινή βάση, είτε λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στον εργασιακό χώρο είτε για λόγους ψυχαγωγίας, αναφέρεται ως αίτιο εμφάνισης της αυχεναλγίας.
Ο συγκεκριμένος πόνος ταλαιπωρεί συχνά τους χρήστες σταθερών και φορητών υπολογιστών, notebook και παιχνιδομηχανών, συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτημάτων τους. Μάλιστα, σε έρευνες που έγιναν στον γενικό πληθυσμό διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι-χρήστες των υπολογιστών εμφανίζουν την μεγαλύτερη επίπτωση αυχεναλγίας από όλους τους εργαζόμενους. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο πόνος στον αυχένα δεν συνοδεύεται από τραύμα ή αρθρίτιδα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και περιλαμβάνουν σωματικούς, περιβαλλοντικούς, ατομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Εκτός όμως από την δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί, ο πόνος στον αυχένα ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων στον εργασιακό χώρο και στο σύστημα υγείας. Η αυχεναλγία οδηγεί στην ελάττωση της παραγωγικότητας, σε αύξηση των αναρρωτικών αδειών και στην εμφάνιση χρόνιας ανικανότητας για εργασία. Επίσης, οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας σε διπλάσια συχνότητα από τον γενικό πληθυσμό και επιβαρύνουν το κόστος νοσηλείας και φαρμακευτικής δαπάνης.
Μερικοί από τους σημαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες είναι οι εξής: 1. ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 30-50 ετών, οι καπνιστές, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, άτομα με ιστορικό μυοσκελετικών διαταραχών και ασθενείς χαμηλού οικονομικού, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου εμφανίζουν αυχεναλγία με μεγαλύτερη συχνότητα. 2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Η διάρκεια χρήσης του υπολογιστή, η συχνότητα των διαλειμμάτων και ο τρόπος χρήσης του πληκτρολογίου συνδέονται με το WRNP ( Work Related Neck Pain). Επίσης, η κακή στάση του σώματος λόγω της χρήσης υπολογιστών μικρής οθόνης επιβαρύνει τον αυχένα. Επιπλέον, σε ότι αφορά τον εργασιακό χώρο, οι παράγοντες πρόκλησης πόνου στον αυχένα είναι σημαντικοί. Η εργασία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει γίνει στατική ενώ συγχρόνως οι εργοδότες έχουν ελαττώσει τον αριθμό και την διάρκεια των απαραίτητων διαλειμμάτων( 30sec κάθε 20-40min) για την ξεκούραση των εργαζόμενων. 3. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: Όσοι αφιερώνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζουν συχνότερα αυχεναλγία από τους χρήστες που επιλέγουν μια φυσική δραστηριότητα. 4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Το έντονο και μη διαχειρίσιμο άγχος, η ένταση στον εργασιακό χώρο, η σωματική κούραση και οι δυσκολίες στον ύπνο αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
Εκτός όμως από τους ενήλικες, η χρήση του υπολογιστή επηρεάζει και τους εφήβους. Αν και η αυχεναλγία δεν εμφανίζεται στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, εντούτοις η χρήση των υπολογιστών επιβαρύνει τους εφήβους. Η καθιστική ζωή των νέων που συνδυάζεται με την πολύωρη ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες νοσηρότητας στην ενήλικη ζωή.
Είναι γεγονός πως η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος έχει προσφέρει άπειρες διευκολύνσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Συγχρόνως όμως αποτελεί αίτιο πρόκλησης πολλών σωματικών και νοητικών διαταραχών. Η ισορροπία στην χρήση της είναι επιβεβλημένη αλλά αποτελεί βεβαίως προσωπική επιλογή.
Commentaires