ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ
- Nikolaos Vaitsis
- Jan 23, 2018
- 2 min read

Το HMAs είναι μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση στα Μαθηματικά και ενίοτε εξουθενωτική για τον πάσχοντα. Μπορεί να οριστεί ως αίσθημα έντασης και ανησυχίας που δημιουργείται με την ενασχόληση με τους αριθμούς και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Η σοβαρότητα ποικίλει από ένα αίσθημα ήπιας έντασης μέχρι την εμπειρία ενός έντονου φόβου.
Η ανησυχία στα Μαθηματικά δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά παρατηρείται και σε θέματα της καθημερινότητας που εμπλέκονται με τους αριθμούς. Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις ευφυών και χαρισματικών ανθρώπων που εμφανίζουν σοβαρή απέχθεια για κάθε τι που σχετίζεται με τα Μαθηματικά. Ακόμα, υπάρχουν άτομα που απορρίπτουν επαγγέλματα και καριέρα που απαιτεί δεξιότητα στη χρήση των αριθμών. Το αξιοπερίεργο όμως είναι πως ανησυχία παρατηρείται μόνο στα Μαθηματικά και όχι σε άλλα μαθήματα όπως στη Γλώσσα και στην Ιστορία. Αν και έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με σοβαρό HMAs εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με άτομα με ήπιας μορφής HMAS στα Μαθηματικά, υπάρχουν προς το παρόν δύο άλυτα ερωτήματα: ποια η συσχέτιση ανησυχίας και επίδοσης, και ποιος ο λόγος να υπάρχει το HMAs;
Ανεξάρτητα όμως από την απάντηση, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν αναιρείται. Τα άτομα με σοβαρό HMAs εμφανίζουν συμπτώματα σωματικού πόνου. Δεν αποτελεί ψυχοσωματική εκδήλωση ούτε τα Μαθηματικά προκαλούν πόνο αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα πόνου και ανησυχίας στην διάρκεια μαθηματικών εξετάσεων. Η πρόκληση του πόνου, που αποδείχτηκε με έρευνα πως αποτελεί αντικειμενικό σύμπτωμα, έχει ως αίτιο την σκέψη της ενασχόλησης με τα Μαθηματικά. Αποτελεί μια σαφή και έμφυτη αντίδραση του ατόμου στους αριθμούς.
Το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο προβληματισμού καθώς η στάση της πολιτείας και της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ικανότητα χρήσης των αριθμών κινείται σε μια λανθασμένη κατεύθυνση. Μια ολόκληρη κοινωνία, διαχρονικά, προσπαθεί μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να έχει πολίτες μη αναλφάβητους μαθηματικά. Παράλληλα διαιωνίζεται η εσφαλμένη εντύπωση πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα Μαθηματικά είναι περισσότερο ευφυείς και ικανοί να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Υπάρχουν λοιπόν προτάσεις ριζικής αλλαγής της εκμάθησης των Μαθηματικών στα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2-6% των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζει HMAs. Εδώ να σημειωθεί πως το πρόβλημα μπορεί να μην εστιάζεται στην καθολική απέχθεια για τα Μαθηματικά. Κάποιοι μαθητές αναπτύσσουν φοβίες σε συγκεκριμένους αριθμούς ή πράξεις και αυτό εγείρει μια αλυσιδωτή αντίδραση κατά του συγκεκριμένου μαθήματος.
Είναι καιρός να αρχίσουν ριζικές αλλαγές. Τα Μαθηματικά αποτελούν βασικό πυλώνα της επιστήμης και της καθημερινής ζωής. Πρέπει όμως να αλλάξει ο τρόπος εκμάθησής τους και το κυριότερο η νοοτροπία που κατατάσσει τους μαθητές σε ικανούς και μη, με βάση την απόδοςή τους και την κλίση τους στα Μαθηματικά. Προέχει η σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών και όχι η ανάγκη της μετατροπής τους σε αριθμομηχανές.
Opmerkingen