top of page

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ


Σύμφωνα με την Anita Ho, καθηγήτρια και διευθύντρια στο Ethics Services at Providence Health Care, τα τηλεοπτικά σήριαλ ιατρικού περιεχομένου εμφανίζουν στερεότυπες θεραπείες ως θαύματα και από την άλλη προβάλλουν δύσκολα περιστατικά να αντιμετωπίζονται εύκολα και με επιτυχία. Η δεύτερη περίπτωση είναι και η πλέον προβληματική. Λόγω της δημοτικότητας των συγκεκριμένων σειρών, οι ασθενείς παρανοούν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, πιστεύοντας πως όλες έχουν 100% επιτυχία. Όταν όμως αντιλαμβάνονται πως η επιτυχής θεραπεία, κατά τα τηλεοπτικά πρότυπα, αποτυγχάνει στην πραγματική ζωή, αναστατώνονται και η στάση τους δυσκολεύει τον ιατρό. Δυστυχώς, οι ασθενείς επηρεάζονται από τα σήριαλ και αυτό αποτελεί ηθικό δίλημμα. Πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει είναι ότι αν και ο σκοπός των ιατρικών τηλεοπτικών σειρών είναι η ψυχαγωγία, οι ασθενείς θεωρούν πως τα περιστατικά που παρουσιάζονται αντλούνται από πραγματικά γεγονότα στα νοσοκομεία. Στο σημείο αυτό διατυπώνεται η άποψη πως η αναμετάδοση τέτοιων σειρών παραπαίει στη σφαίρα της ανήθικης συμπεριφοράς. Γιατί; Επειδή δεν είναι μόνο η πρόθεση που ορίζει κάτι ως ηθικό ή ανήθικο αλλά και το αποτέλεσμα το οποίο έχει και μεγαλύτερη σημασία.

Επιπλέον, κάποιες συμπεριφορές των ιατρών στα συγκεκριμένα σήριαλ παραβιάζουν τις αρχές του Canadian Medical Association Code of Ethics που είναι παρόμοιος με τον αντίστοιχο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στη σειρά Grey’s Anatomy, ιατρός ερωτεύεται ασθενή και του προκαλεί επιβάρυνση της υγείας με σκοπό να παρακαμφθεί η λίστα προτεραιότητας για μεταμόσχευση καρδιάς. Η συγκεκριμένη ενέργεια αντιτίθεται στην 7η θεμελιώδη υποχρέωση του ιατρού η οποία ορίζει ότι ο ιατρός οφείλει να αντιστέκεται σε κάθε επιρροή ή παρέμβαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την επαγγελματική του ακεραιότητα. Επίσης, στο συγκεκριμένο σήριαλ, προβάλλονται οι ιατροί να προβαίνουν σε σεξουαλικές επαφές σε άδεια δωμάτια του νοσοκομείου. Μοιραία, οι θεατές πιστεύουν πως και οι δύο εξίσου αντιδεοντολογικές συμπεριφορές πραγματικά συμβαίνουν και στην καθημερινή επαγγελματική ζωή των ιατρών στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή.

Η επιβεβαίωση όμως υπάρχει και επίσημα μέσω της έρευνας που διενήργησαν φοιτητές ιατρικής και διευθυντές τους στην ιατρική σχολή από το John Hopkins Berman Institute of Bioethics. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα επεισόδια δύο κύκλων του Grey’s Anatomy και του House M.D σχετικά με θέματα βιοηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας. Καταγράφηκαν 179 περιπτώσεις που εγείρουν ζητήματα βιοηθικής όπως επίσης και ένα υψηλό ποσοστό ιατρών(18 στους 22) που παρότι παραβίασαν τον κανόνα « ο ιατρός δεν πρέπει να εκθέτει ασθενή για προσωπικό όφελος», δεν τιμωρήθηκαν.

Ανεξάρτητα λοιπόν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, συστήνεται ήδη στις ΗΠΑ, στους δημιουργούς αντίστοιχων τηλεοπτικών σειρών, η εναρμόνιση του περιεχομένου τους με τον κώδικα ηθικής που διέπει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Τα ιατρικά ζητήματα δεν αποτελούν αντικείμενο lifestyle εκπομπών, τα οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά αφορούν την δημόσια υγεία.

Ετικέτες
bottom of page