top of page

ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ


Έχει παρατηρηθεί ότι, κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι μυοσκελετικοί πόνοι γίνονται εντονότεροι και εμφανίζονται συχνότερα. Ο κρύος αέρας προκαλεί επώδυνα συμπτώματα και προδιαθέτει στην έξαρση νόσων που χαρακτηρίζονται από πόνους. Επίσης, τα ψυχρά ρεύματα αέρα μεταβάλλουν την βαρομετρική πίεση και την υγρασία του περιβάλλοντος που, με την σειρά τους, χειροτερεύουν πολλές παθήσεις που συνδέονται με επώδυνα συμπτώματα.

Οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στον αυχένα, στις αρθρώσεις και στην πλάτη που γίνεται εντονότερος στην διάρκεια των κρύων περιόδων του χειμώνα. Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορούν να «προβλέψουν» το επερχόμενο κρύο από το πόσο πονούν. Αυτό αποτελεί σύμπτωμα της θερμικής αλλοδυνίας (πόνος που προκαλείται από κρύο ή ζεστό μη επώδυνο ερέθισμα).

Εκτός από τις κλινικές παρατηρήσεις υπάρχουν μελέτες που έχουν βρει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των σύντομων, κρύων και υγρών ημερών με εξάρσεις αρθρίτιδας. Πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην βαρομετρική πίεση χειροτερεύουν τον πόνο στο γόνατο, στους ασθενείς με αρθρίτιδα. Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το πάχος του αρθρικού υγρού με συνέπεια την εκδήλωση επώδυνων συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι νευρικοί υποδοχείς είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο κρύο. Οι παθοφυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στους υποδοχείς ωθούν τους μύες σε προβληματική σύσπαση-διάταση και στην εμφάνιση πόνου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 1. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση στο κρύο και διατηρείστε το σώμα σας ζεστό. 2. Αποφύγετε την ακινησία του σώματος γιατί οδηγεί σε ακαμψία των μυών και των αρθρώσεων και προκαλεί περισσότερο πόνο όταν γίνει προσπάθεια κινητοποίησης. 3. Καταλυτική είναι η συμβολή του αλγολόγου. Τα πρωτοβάθμια ιατρεία πόνου μπορούν, μέσω των συνεργατών της ομάδας τους, να εξασφαλίσουν βελτιωμένη κινητοποίηση και ανακούφιση από τον πόνο. Ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενή με την παροχή κατάλληλης αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής και την συμβουλευτική παρέμβαση μέσω ειδικού προγράμματος ασκήσεων και διαιτολογίου.

Ετικέτες
bottom of page