top of page

ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΩΝ


Τα ιατρικά συνέδρια είναι κοινά σε όλον τον κόσμο. Πανομοιότυπες αίθουσες, παρόμοια θεματολογία, ίδιοι τύποι συνέδρων που μπορούν να παρομοιαστούν με καρικατούρες. Ο Matt Morgan, ιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουαλίας και ο Peter Brindley, καθηγητής της Αναισθησιολογίας και της Μονάδας Πόνου στον Καναδά, παρατηρώντας τους συνέδρους σε διάφορες ιατρικές συναντήσεις αποφάσισαν να τους ταξινομήσουν σε κατηγορίες. Τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα αν και οικεία σε όσους συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια.

  • Ο ΣΥΝΕΔΡΟΣ-ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ: Ο συγκεκριμένος σύνεδρος φτάνει νωρίς στον συνεδριακό χώρο, κάθεται στην καλύτερη θέση και έχει έτοιμο τον εξοπλισμό του. Πριν το καταλάβει, το notepad του είναι γεμάτο από πληθώρα συναισθηματικών μηνυμάτων από την οικογένειά του. Έχει σχεδιάσει ένα άψογο πρόγραμμα παρακολούθησης και πλάνο συμμετοχής στα καλύτερα σεμινάρια. Συλλέγει γνώση και την αρχειοθετεί άψογα. Είναι ο ήρωας του συνεδρίου που επιστρέφει σπίτι πρόθυμος να μοιραστεί εμπειρίες και γνώση με συναδέλφους του. Κανείς όμως δεν ακούει.

  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ: Αποτελεί τον κοινωνικό τύπο-σύνεδρο καθώς η συμπεριφορά του στον συνεδριακό χώρο αντανακλά τον χαρακτήρα του. Για εκείνον, η αξία του συνεδρίου δεν εστιάζεται στο περιεχόμενό του αλλά στους ανθρώπους που συμμετέχουν. Συναντά παλιούς φίλους, γνωρίζει καινούριους και δεν χάνει καμία κοινωνική εκδήλωση. Τον περισσότερο χρόνο δεν τον αναλώνει στην παρακολούθηση των θεμάτων του συνεδρίου αλλά στο να αναπαύεται από τις νυχτερινές διασκεδάσεις. Τα ρούχα του αποκαλύπτουν την προσωπικότητά του: δυνατά, ζωντανά και σχεδιασμένα να προσελκύουν την προσοχή. Με το πέρας του συνεδρίου εύχεται να ήταν αδιάθετος καθώς αισθάνεται εξαντλημένος να επιστρέψει στην κλινική πράξη.

  • Ο TWEETER: Η πρώτη ερώτηση που ξεστομίζει φτάνοντας στο χώρο του συνεδρίου είναι το «πόσο γρήγορο είναι το wi-fi». Κοινοποιεί συνέχεια σχόλια χωρίς να τον ενδιαφέρει το ποιόν και το περιεχόμενό τους. Τον χρόνο του τον αφιερώνει στην οθόνη παρά στους συναδέλφους του. Έχει πολλούς συνεδριακούς φίλους αλλά δύσκολα μπορεί να τους αναγνωρίσει. Επιστρέφει στο σπίτι κατέχοντας τον τίτλο του πιο εθισμένου tweeter, όμως λαμβάνει ελάχιστη δημόσια επιδοκιμασία.

  • Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ: Πρόκειται για κάποιον από τους προσκεκλημένους εισηγητές του συνεδρίου. Η παρουσία του χαρακτηρίζεται από συρροή κόσμου που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διάλεξή του. Ο ίδιος αισθάνεται ως μια διασημότητα και αυτοχαρακτηρίζεται ως ο πιο έξυπνος και ειδήμων στον τομέα του. Στον ελεύθερο χρόνο του συνεδρίου προτιμά τη συμμετοχή του στις κοινωνικές εκδηλώσεις με την κατανάλωση υπέρμετρης ποσότητας αλκοόλ και φαγητού. Επιδιώκει να δεχτεί πάλι πρόσκληση σε επόμενη επιστημονική εκδήλωση αλλά στην πραγματικότητα, χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής και στην πεζή «θνητή» του καθημερινότητα.

  • Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ: Ο συγκεκριμένος σύνεδρος δεν βρίσκεται ποτέ τη σωστή ώρα στο κατάλληλο μέρος. Περιφέρεται από τη μία αδειανή αίθουσα διαλέξεων στην άλλη και πάντα χάνει τα σημαντικά θέματα συζήτησης. Μοιάζει να κινείται σαν αποπροσανατολισμένος στο χώρο. Ακόμα και την ώρα του φαγητού καταφτάνει καθυστερημένα. Δίνει κάθε φορά την υπόσχεση ότι δεν θα ξαναεμφανιστεί σε συνέδρια όμως όλοι τον συναντούν κάθε χρόνο.

  • Ο ΑΣΧΕΤΟΣ: Συνήθως αρέσκεται να κάνει ερωτήσεις μετά από κάθε εισήγηση. Στην πραγματικότητα, δεν έχει κάποιο ερώτημα, απλά τοποθετείται στο θέμα της συζήτησης με άστοχο, τις περισσότερες φορές, τρόπο. Συνήθως, χρησιμοποιεί προσωπικές του εμπειρίες περασμένων ετών και η στάση του προκαλεί ενόχληση στο κοινό που αδημονεί να πάρει το λόγο κάποιος άλλος.

  • Ο ΕΚΔΡΟΜΕΑΣ: Σκοπός του συνεδρίου είναι η τουριστική περιπλάνηση στην πόλη που διοργανώνεται και όχι το επιστημονικό πρόγραμμα. Μπορεί ο συγκεκριμένος σύνεδρος να έχει μια παρουσίαση ερευνητικής μελέτης όμως δεν είναι παρών για να την αναπτύξει. Αντίθετα, προτιμά τα μουσεία και τα αξιοθέατα από την παρακολούθηση των επιστημονικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικό του είναι η διάθεση να εξιστορεί τις εντυπώσεις του σε όλους.

  • Ο ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ: Συνήθως, αμφισβητεί τις περισσότερες μελέτες και θεωρεί υποβαθμισμένες τις παρουσιάσεις χωρίς κλινική εφαρμογή. Δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο του συνεδρίου και συνήθως οι παρεμβάσεις του έχουν ως αποτέλεσμα να είναι προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου την επόμενη χρονιά.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BMJ. Οι συγγραφείς παραλλήλισαν τους εαυτούς τους με τον David Attenborough, τον παγκοσμίου φήμης αφηγητή επιστημονικών ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος προτιμούσε να παρατηρεί από μια άκρη τα τεκταινόμενα και να σχολιάζει και να αναλύει τα δεδομένα. Το ίδιο, κατά δική τους, ομολογία προσπάθησαν να εφαρμόσουν και οι δυο ιατροί-ερευνητές. Σαν αφανείς παρατηρητές, παρακολουθούσαν τους συναδέλφους τους στα ιατρικά συνέδρια και κατέγραφαν αντιδράσεις, κινήσεις και συμπεριφορές. Επιτυχημένη προσπάθεια με εφαρμογή και στην ελληνική πραγματικότητα. Μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε επιστημονική εκδήλωση της περιοχής σας θα σας πείσει…

Ετικέτες
bottom of page