top of page

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ


Η αρθρίτιδα δεν είναι νόσος που απειλεί την ανθρώπινη ζωή. Αν όμως αγνοηθεί και παραμείνει χωρίς θεραπεία τότε μπορεί να προκαλέσει αμετάκλητες βλάβες στις αρθρώσεις, προβλήματα κινητικότητας και περιορισμό στην ικανότητα εκτέλεσης των καθημερινών υποχρεώσεων.

Οι επαγγελματίες, όμως, που ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, αν και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αρθρίτιδας, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Οι κύριοι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη υγειονομικής ασφάλειας και η αντίληψη ότι «ο πόνος έρχεται με την ηλικία».

Οι αγροτικές καθημερινές ενασχολήσεις ρουτίνας, όμως, προκαλούν προβλήματα ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι πάσχουν ή όχι από αρθρίτιδα. Το σώμα τους καταπονείται λόγω της αδιάκοπης έκθεσής του σε χαμηλής συχνότητας κραδασμούς, εξαιτίας της μεταφοράς βαρέων φορτιών και των επαναλαμβανόμενων κινήσεων

Η κατάλληλη αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ιατρική παρέμβαση, την εκτέλεση ασκήσεων και την αλλαγή του τρόπου της ζωής.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

1. Φαρμακευτική αγωγή και επεμβατικές τεχνικές

2. Προτεινόμενο διαιτολόγιο: Υπάρχουν τροφές που η λήψη τους προκαλεί έξαρση των κρίσεων του πόνου. Είναι ευνόητο πως πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλέον, η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή που επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό και όχι μόνο τοπικά, τις αρθρώσεις. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται από την λήψη ακατάλληλων τροφών και την απουσία ισορροπημένου διαιτολογίου που ταιριάζει στο ατομικό ιστορικό του κάθε ασθενή.

3. Χειρισμοί και τεχνικές που εφαρμόζονται στο σπίτι: Η πολυσυζητημένη χρήση κρύων, ζεστών και χλιαρών επιθεμάτων πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από ιατρική υπόδειξη και όχι αυθαίρετα από τον ασθενή. Υπάρχουν περιορισμοί και αντενδείξεις στην χρήση τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτεί μια άρθρωση είναι η ενδυνάμωσή της μέσω ειδικών ασκήσεων, που προτείνει ο ιατρός. Η κατάλληλη άσκηση μπορεί να παρατείνει την λειτουργικότητα των αρθρώσεων, να ενδυναμώσει τους μύες και να αυξήσει την ελαστικότητα και την συχνότητα των κινήσεων.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

1. Προγραμματισμός αγροτικών ασχολιών σε καθημερινή βάση: Ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων δεν είναι ίδια στην διάρκεια της ημέρας. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται διαλογή και κατανομή των καθημερινών δραστηριοτήτων στις διάφορες ώρες της μέρας. Σημαντική είναι η βοήθεια του αλγολόγου σας στην διαμόρφωση του ημερήσιου προγράμματος των εργασιών.

2. Βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας: Εάν υπάρχουν μέλη στην οικογένεια που ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες μπορούν να επωμιστούν τις πιο βαριές δουλειές που ευθύνονται και για την καταπόνηση των ασθενών.

3. Χρήση της τεχνολογίας: Λόγω των δυσκολιών στην κίνηση και στον χειρισμό αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων, η τεχνολογία, μέσω των ειδικά σχεδιασμένων επιτευγμάτων της, έρχεται να προσφέρει λύσεις. Ειδικά εργονομικά σχεδιασμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης των αρθρώσεων και των μυών π.χ ειδικές αναρτήσεις καθισμάτων, μηχανικοί ανελκυστήρες, ειδικοί μοχλοί χειρισμού τιμονιού και ταχυτήτων κ.λ.π

Πρωταρχικό όμως βήμα για την ορθή προσέγγιση του ασθενή είναι η αποδοχή του προβλήματός του. Οι αγρότες εμφανίζουν αρθρίτιδες σε μεγάλη συχνότητα, ειδικά σε σχέση με άλλους επαγγελματίες, και δυστυχώς παραμελούν το πρόβλημά τους. Επίσης, έχουν την αντίληψη ότι η σκληρή χειρωνακτική εργασία δυναμώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα, δυστυχώς, να επιβαρύνουν αρθρώσεις και μύες. Προκειμένου λοιπόν να αποτραπεί περισσότερο η κατάσταση της υγείας τους, οφείλουν να συμβουλευτούν τον ιατρό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Ετικέτες
bottom of page