top of page

ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ


Τα βιντεοπαιχνίδια, όπως και οι περισσότερες εξαρτήσεις, είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν γίνεται κατάχρηση. Κάθε δραστηριότητα που απαιτεί ακινησία για ώρες έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοσωματική υγεία και στην κοινωνική ζωή του χρήστη. Η καθιστική φύση των παιχνιδιών, η έκθεση στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατάχρηση κάποιων μυών και η κοινωνική απομόνωση είναι μερικές πλευρές του εθιστικού χαρακτήρα των video games που διαταράσσουν την υγεία των παικτών.

Λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης με τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν συμβεί και θάνατοι. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά δεν είναι πολλά και δεν γνωρίζουμε αν συνυπήρχαν και άλλες παθολογικές οντότητες στους χρήστες-θύματα. Οι ασθενείς που πέθαναν ήταν ενήλικες και ως αίτια θανάτου αναφέρθηκαν τα καρδιακά επεισόδια και οι φλεβοθρομβώσεις λόγω της παρατεταμένης ακινησίας. Συγκεκριμένα, έρευνα του 2011 ανέφερε πως οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια εμφανίζουν 125% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, η συχνή και μακράς διάρκειας χρήση των χειριστηρίων των βιντεοπαιχνιδιών προκαλεί μυϊκά προβλήματα όπως «Nintendonitis» και «Play Station Thump». Στην πρώτη περίπτωση, οι χρήστες αναφέρουν πόνο λόγω της έντασης που ασκείται μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Στη δεύτερη περίπτωση, οι χρήστες του Play Station παραπονιούνται για την εμφάνιση φουσκαλών, μουδιάσματος και μυρμηγκιάσματος στους αντίχειρες. Το «X-Box Vision», επιπλέον, είναι μια άλλη διαταραχή που προκαλείται από την παιχνιδομηχανή X-Box. Οι παίκτες παραπονιούνται για θολή όραση, ξηρότητα στα μάτια και ευαισθησία στο φως. Οι ασθενείς τρίβουν τα μάτια τους συχνά και τα βλεφαρίζουν υπερβολικά.

Το gaming, όμως, δεν είναι εξολοκλήρου μια κακή απασχόληση. Πολλά παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη νοητικών λειτουργιών και ικανοτήτων οδήγησης όπως την λειτουργία της μνήμης, την παρατεταμένη προσοχή και εγρήγορση και τα αντανακλαστικά των κινήσεων. Η on line επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των ομαδικών παιχνιδιών προωθεί την κοινωνικοποίηση και δημιουργεί την αίσθηση συντροφικότητας ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών χωρών, κουλτούρας και γλώσσας. Επίσης, τα βιντεοπαιχνίδια ανακουφίζουν τον χρήστη από το stress έπειτα από μια δύσκολη μέρα στην εργασία και αποσπούν την προσοχή από τον συναισθηματικό και ψυχικό πόνο.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι χρήστες την έννοια της ισορροπίας. Όσο ελκυστικός και αν φαντάζει ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών υπάρχει και ένας πραγματικός που χαρίζει ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Το «κλειδί» είναι να υπάρχει ένα όριο στην χρήση του gaming ώστε να μην λειτουργεί εις βάρος των άλλων τομέων της ζωής και ειδικά της υγείας.

Ετικέτες
bottom of page