ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ
- Nikolaos Vaitsis
- May 9, 2018
- 2 min read

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας υποφέρουν από μια ποικιλία πόνων και, μάλιστα, στο 50% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ως σοβαροί και χρόνιοι.
Στο παρελθόν, δεν υπήρχε καν η σκέψη ότι ο πόνος αποτελεί έκφραση της νόσου καθώς, συχνά, οι περισσότεροι νευρολόγοι απέκλειαν το άλγος από την συμπτωματολογία της νόσου. Σήμερα, οι ιατροί έχουν αντιληφθεί ότι ο πόνος όχι μόνο αποτελεί σύμπτωμα της νόσου αλλά και χαρακτηρίζεται ως «σύμπτωμα-κλειδί».
Στο αρχικό στάδιο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πριν εμφανιστεί η τυπική συμπτωματολογία που θέτει και την διάγνωση, οι ασθενείς παραπονιούνται εκτός από πόνο για ανεξήγητη κούραση και αδυναμία. Επίσης από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια είναι η αίσθηση αιμωδιών και μυρμηγκιάσματος σε πρόσωπο, χέρια, πόδια και δάχτυλα.
Στη συνέχεια οι ασθενείς θα εμφανίσουν τα εξής:
1. Νευραλγία τριδύμου
2. Ισχιαλγία με αίσθηση καυσαλγίας: Τα πόδια συνήθως πονούν το βράδυ και σε μερικούς ασθενείς τα κάτω άκρα είναι κρύα.
3. Αυχεναλγία και πόνος στην πλάτη: Πολλές φορές ο πόνος επιμένει και είναι σοβαρός και ενοχλητικός.
4. Ωμαλγία και πόνος στην άρθρωση του ισχίου: Ο πόνος είναι ισχυρός και οφείλεται στην χρήση της κορτιζόνης που λαμβάνεται στα πλαίσια της θεραπευτικής αγωγής της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πολλές φορές ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο λόγω των διαταραχών στις συγκεκριμένες αρθρώσεις.
Η αντιμετώπιση του πόνου είναι απαραίτητη γιατί η παραμονή του αποτελεί σημαντικό παράγοντα ελαττωμένης λειτουργικότητας και μειωμένης ευεξίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η ανακούφιση του ασθενούς έπειτα από την συμβουλευτική προσέγγιση του ειδικού αλγολόγου. Η επιπόλαιη διαχείριση με τη λανθασμένη χορήγηση αναλγητικών που γίνεται συνήθως, οδηγεί σε αναποτελεσματική αντιμετώπιση.
Πριν, λοιπόν, υποτιμήσουμε, ιατροί και ασθενείς, τα επώδυνα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ας υπάρχει η σκέψη ότι ένας αλγολόγος θα μπορούσε να θέσει την υποψία της νόσου από τα αρχικά της στάδια. Η συνεργασία με τους ιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων, όπως νευρολόγοι και ορθοπεδικοί, αλλά και των φυσικοθεραπευτών θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας ομάδας που θα εξασφαλίσει την ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση του ασθενούς.
Comments