top of page

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Οι ενδοσχολικές και οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια βιωματική κατάσταση που προκαλεί προκλήσεις αλλά και άγχος στους μαθητές. Δεν είναι πάντα εύκολα διαχείρισιμη και σε όλους τους μαθητές δημιουργεί μια πληθώρα ψυχοσωματικών εκδηλώσεων. Το παιδί είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει μόνο του την συγκεκριμένη κατάσταση για αυτό και η συμβολή και παρέμβαση του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος είναι καταλυτική.

Συνήθως, οι μαθητές εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Υπερβολική ανησυχία

  2. Αίσθημα πίεσης

  3. Πονοκέφαλοι και πόνος στο στομάχι

  4. Κακός ύπνος

  5. Ευερέθιστη συμπεριφορά

  6. Απώλεια όρεξης ή αυξημένη όρεξη

  7. Μη ενασχόληση με δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν πριν.

  8. Κακή διάθεση και αρνητισμός

  9. Απαισιοδοξία για το μέλλον

Εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποια από τα συγκεκριμένα συμπτώματα, θα πρέπει να φροντίσετε, ως γονείς, να του δώσετε την ευκαιρία να μιλήσει για τις ανησυχίες του. Κατάλληλα πρόσωπα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί είναι το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, οι γονείς και οι συμμαθητές του.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρωταρχικό μέλημα του γονιού οφείλει να είναι η λήψη κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της κατάστασης ή την πρόληψή της σε περίπτωση που δεν είναι ακόμα εμφανής η συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην διατροφή, στον ύπνο, στον τρόπο διαβάσματος και στην εξάλειψη της νευρικότητας του μαθητή. Συγκεκριμένα:

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού και το βοηθά να αισθάνεται καλά στην διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Είναι λανθασμένη επιλογή η προσφορά στα παιδιά τροφών πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη με σκοπό την εξασφάλιση της εγρήγορσης τους.

  • ΥΠΝΟΣ: Ο σωστός ύπνος βελτιώνει τη σκέψη και την προσοχή. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται περίπου 8-10 ώρες ύπνου το βράδυ. Ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ένας ήρεμος ύπνος είναι το να επιτρέπεται στα παιδιά να κάνουν διαλείμματα 30-60 λεπτών μεταξύ της μελέτης, να παρακολουθούν τηλεόραση ή να ασχολούνται με τον υπολογιστή τους. Αντίθετα, το υπερβολικό διάβασμα το βράδυ πριν τις εξετάσεις είναι μια κακή ιδέα. Ο ύπνος ωφελεί το παιδί περισσότερο από λίγες ώρες πανικόβλητου διαβάσματος της τελευταίας στιγμής.

  • ΔΙΑΒΑΣΜΑ: Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα στο χώρο της μελέτης τους και να έχουν τη βοήθεια του οικείου τους περιβάλλοντος. Πολύτιμη βοήθεια είναι η οργάνωση ενός πλάνου μελέτης και η εξάσκηση με θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών.

  • ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ: Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως η ανησυχία για τις εξετάσεις είναι φυσιολογική κατάσταση. Εάν, όμως, γίνεται μη διαχειρίσιμη πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η επίσκεψη του παιδιού στην αίθουσα των εξετάσεων πριν την εξεταστική περίοδο είναι μια πρόταση. Η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο και ο χορός, ειδικά όταν συνδυάζεται με παρέα, είναι μια ιδανική επιλογή.

Η σημαντικότερη, πάντως, βοήθεια είναι η συμβολή της οικογένειας. Τα μέλη της, και κυρίως η μητέρα, θα πρέπει να είναι ευέλικτη στην περίοδο των εξετάσεων. Μην ανησυχείτε για το νοικοκυριό και την ακαταστασία. Διατηρηθείτε ήρεμη και σκεφτείτε ότι οι εξετάσεις δεν διαρκούν για πάντα. Επίσης, θα πρέπει το οικείο περιβάλλον να υποστηρίζει το παιδί και να αποφεύγει την κριτική. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι η πίεση που νιώθουν τα παιδιά προέρχεται από την οικογένειά τους. Η αποτυχία δεν είναι καταστροφή. Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εστιάσουν στα θέματα που τα δυσκόλεψαν ώστε να τα καταφέρουν την επόμενη φορά. Εάν, παρόλα αυτά η διάθεση του παιδιού δεν βελτιώνεται, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Τα παιδιά, όμως, χρειάζονται και την επιβράβευση για την προσπάθειά τους. Μικρά δώρα και ευχάριστες προσφορές όπως ένα αγαπημένο φαγητό του παιδιού ή μια ταινία στην τηλεόραση, τους αλλάζουν την κακή ψυχολογία. Μια ευχάριστη έκπληξη που προσφέρει χαρά είναι και η διοργάνωση μιας μικρής οικογενειακής γιορτής μετά το τέλος των εξετάσεων.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Ετικέτες
bottom of page