ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ
- Nikolaos Vaitsis
- Sep 10, 2018
- 3 min read

Η επιλογή της σχολικής τσάντας αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους συνειδητοποιημένους γονείς οι οποίοι φροντίζουν για την εργονομική της ορθότητα και δεν χρησιμοποιούν ως κριτήριο την τιμή, την εμφάνιση και την επωνυμία της. Ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές, με βάση τις έρευνες, επιλέγουν την τσάντα τους με βάση την ευχρηστία της και όχι με το αν είναι μοδάτη.
Δυστυχώς, επικρατεί ακόμα η λανθασμένη, και απαρχαιωμένη επιστημονικά, αντίληψη πως το βάρος της σχολικής τσάντας ευθύνεται για την πρόκληση ή την επιδείνωση μιας προϋπάρχουσας σκολίωσης. Η άποψη αυτή που υποστηρίζεται από αρκετούς ιατρούς και φυσικοθεραπευτές δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους γονείς.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μαθητές, από σχολεία του Δυτικού κόσμου, αναφέρουν πόνο σε αυχένα, ώμο και πλάτη που συνδέεται με την σχολική τσάντα. Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα παρατηρήθηκε όταν άρχισαν να καταργούνται τα ερμάρια για την αποφυγή βανδαλισμών και οι μαθητές υποχρεώνονταν να μεταφέρουν καθημερινό φορτίο. Τον Αύγουστο του 1996, ο υπουργός Παιδείας της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι το βάρος της σχολικής τσάντας δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους των παιδιών. Η απόφαση αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον και το θέμα διερευνήθηκε από ομάδα επιστημόνων οι οποίοι πραγματοποίησαν μια μεγάλη μελέτη. Τα συμπεράσματα της εκτός από ενδιαφέροντα χρησιμοποιούνται σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται σχετικά με την ορθή χρήση της σχολικής τσάντας.
Παρατηρήθηκε πως το 50% των μαθητών παραπονιέται για πόνο στον αυχένα, στον ώμο και στην πλάτη. Συχνότερα, διαμαρτύρονται τα παιδιά των πόλεων, τα κορίτσια, τα δωδεκάχρονα και οι χρήστες σακιδίων. Το 50% των παιδιών αντιλαμβάνεται πως οι σχολικές τσάντες είναι βαριές και το 70% αυτών δυσανασχετεί για το καθημερινό φορτίο που μεταφέρει. Ο πόνος όμως που δημιουργείται δεν οφείλεται στο βάρος της τσάντας αλλά στον λανθασμένο τρόπο χρήσης και μεταφοράς της. Οι πόνοι στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη προκαλούνται από την πίεση των λουριών της τσάντας. Αυτή η πίεση καθορίζεται από τον τρόπο μεταφοράς της τσάντας, το πλάτος των λουριών, από το αν χρησιμοποιούνται οι λουρίδες στο ύψος των ισχίων και από το πώς κατανέμεται το βάρος των πραγμάτων στην τσάντα. Δυστυχώς, μόνο το 39% των παιδιών χρησιμοποιούν σωστά την σχολική τσάντα και την μεταφέρουν χρησιμοποιώντας και τα δυο λουριά στους ώμους. Το λυπηρό είναι πως αν και δίνονται στα παιδιά οι οδηγίες της σωστής μεταφοράς, εκείνα δεν συμμορφώνονται.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνονται για την αποφυγή των μυοσκελετικών ενοχλήσεων και πόνων είναι οι ακόλουθες:
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: • Μαλακό υλικό και όχι δέρμα. • Δύο φαρδιά, ενισχυμένα και ευπροσάρμοστα λουριά για την πλάτη. • Ενισχυμένη πλάτη για αποφυγή επαφής των αντικειμένων με το σώμα του παιδιού. • Λουριά στο ισχίο και στην μέση για να μοιράζεται το βάρος από το ύψος των ώμων μέχρι την λεκάνη. • Ροδάκια για καλύτερη μεταφορά. • Αρκετές θήκες και όχι 1 ή 2.
Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ: • Φοράμε το σακίδιο στην πλάτη χρησιμοποιώντας και τα δύο λουριά. Η μεταφορά στον ένα ώμο είναι λανθασμένη. • Όταν τακτοποιούμε το σακίδιο, τοποθετούμε πρώτα τα βαρύτερα αντικείμενα για να μεταφέρονται πιο χαμηλά και κοντά στο σώμα. • Μοιράζουμε τα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο σε όλες τις θήκες του σακιδίου ώστε να μην μετακινούνται κατά την μεταφορά. • Τα ογκώδη και τα αιχμηρά αντικείμενα τοποθετούνται στην θέση όπου δεν έρχεται σε επαφή με το σώμα του παιδιού. • Ρυθμίζουμε τα λουριά του σακιδίου ώστε να μεταφέρεται στο κατάλληλο ύψος. Το κατώτερο μέρος της τσάντας θα πρέπει να βρίσκεται λίγο πάνω από την οσφύ του παιδιού και η οροφή της λίγο πιο κάτω από την βάση του κεφαλιού. Η τσάντα δεν πρέπει ποτέ να κρέμεται μέχρι τους γλουτούς του παιδιού. • Δεν κάμπτουμε το κορμί όταν περπατάμε. • Όταν θέλουμε να σηκώσουμε το σακίδιο χρησιμοποιούμε τους μύες του ποδιού φέρνοντας το σακίδιο κοντά στο σώμα μας. Δεν σηκώνουμε την τσάντα κάμπτοντας το σώμα μπροστά και τεντώνοντας τα χέρια.
Η σχολική χρονιά είναι αντικειμενικά μια απαιτητική περίοδος στην ζωή του μαθητή. Ας προσπαθήσουμε να μην την επιφορτίσουμε και με τον σωματικό πόνο που προκαλεί το βασικό εργαλείο του μαθητή, δηλαδή το σακίδιο. Επιλέξτε την σχολική τσάντα με τα σωστά κριτήρια και όχι με βάση την εικόνα, την τιμή και με ότι σας προωθούν. Ο εργονομικός της σχεδιασμός είναι το βασικό κριτήριο επιλογής. Στη συνέχεια, το παιδί θα πρέπει να μάθει και να εφαρμόζει τους κανόνες της σωστής χρήσης και μεταφοράς της τσάντας του.
Καλή σχολική χρονιά!
Comments