top of page
Search

Ο ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Oct 22, 2018
  • 2 min read

Σύμφωνα με ένα δημοσιευμένο άρθρο στο Journal of the Royal Society of Medicine, το οποίο στηρίχτηκε βιβλιογραφικά, μεταξύ άλλων, και σε άρθρα του British Medical Journal (BMJ), o δυσανάγνωστος ιατρικός γραφικός χαρακτήρας αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα.

Στο παρελθόν, οι ιατροί κρατούσαν σημειώσεις για να διατηρούν ένα προσωπικό αρχείο των ασθενών τους. Στις σημειώσεις αυτές πρόσβαση, γενικά, είχε μόνο ο θεράπων ιατρός. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι ιατροί δεν λειτουργούν ως μονάδες ανεξάρτητες καθώς αποτελούν μέρη μια ευμεγέθους διεπιστημονικής ιατρικής ομάδας. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί ιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι λειτουργοί της υγείας, χωρίς ικανότητα και γνώσεις αποκρυπτογράφησης καλούνται να κατανοήσουν τα δυσανάγνωστα και κακογραμμένα ιατρικά ιστορικά και συναφή σημειώματα.

Σε άρθρο στο BMJ, οι χειρόγραφες ιατρικές συνταγές χαρακτηρίστηκαν ως «δεινόσαυροι που ξεχάστηκαν να αφανιστούν». Παρόλα αυτά όμως, 18 χρόνια αργότερα, ο δεινόσαυρος συνεχίζει να υπάρχει και να δημιουργεί προβλήματα. Σε μελέτες που έχουν γίνει αναφέρεται ότι το 15% των ιατρικών σημειώσεων είναι εξαιρετικά δυσανάγνωστες, γεγονός που προκαλεί απώλεια χρόνου και αγανάκτηση για εκείνον που πρέπει να τις μελετήσει και να τις αποκωδικοποιήσει.

Το θέμα όμως είναι πως μια δυσανάγνωστη γνωμάτευση, ιατρική οδηγία ή συνταγή μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ή λανθασμένη θεραπεία με συνέπεια πρόκληση διαταραχής της υγείας και θάνατο ασθενών. Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται 30.000 θάνατοι τον χρόνο από ιατρικά λάθη που οφείλονται σε κακογραμμένα ιατρικά ιστορικά.

Δεδομένου ότι πλέον το πρόβλημα αποκτά και νομική υπόσταση απαιτείται μια λύση. Συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου δεν υπάρχει, μόνο κάποιες προτάσεις για καθολική ηλεκτρονική καταγραφή συνταγών και ιατρικών ιστορικών και συστάσεις που αφορούν την προσωπική προσπάθεια κάθε ιατρού να βελτιώσει τον γραφικό του χαρακτήρα.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που αστειευόμενοι, κριτικάρουμε κάποιον ότι «γράφει άσχημα σαν γιατρός», ας αναλογιστούμε την ουσία του προβλήματος.

Comments


Ετικέτες
bottom of page