top of page
Search

ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Dec 14, 2018
  • 3 min read

Σύμφωνα με τη μελέτη του Stanford University School of Medicine είναι σύνηθες να διερευνούμε εκείνους τους παράγοντες, που ευθύνονται για προβλήματα βρεφών, οι οποίοι σχετίζονται αποκλειστικά με τη μητέρα. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ) αποκαλύπτει ότι η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία του βρέφους εξίσου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 40 εκατομμύρια μωρά και βρήκαν ότι τα περιγεννητικά προβλήματα του βρέφους αρχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση όταν ο πατέρας είναι άνω των 35 ετών. Με την πάροδο των ετών, στο DNA των σπερματοζωαρίων συσσωρεύονται μεταλλάξεις που αφενός ελαττώνουν την ποιότητα του σπέρματος και αφετέρου έχουν επιπτώσεις στο νεογνό. Χαρακτηριστικά καταγράφηκαν τα εξής:

  1. Όταν ο πατέρας ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, τα παιδιά γεννιόντουσαν πρόωρα ή είχαν χαμηλό βάρος γέννησης σε ποσοστό 5% περισσότερο από το αν ο πατέρας ήταν 25-34 ετών.

  2. Όταν ο πατέρας ήταν μεγαλύτερος από 45 ετών το ποσοστό προωρότητας ήταν κατά 14% μεγαλύτερο. Την ίδια συχνότητα εμφάνιζαν τα βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης και εκείνα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής ή αυξημένης φροντίδας.

  3. Στην περίπτωση που ο πατέρας υπερέβη την ηλικία των 50 ετών, τα νεογνά σε ποσοστό 10% χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό στη γέννηση και σε 28% νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το αξιοπερίεργο είναι πως ένας υποψήφιος πατέρας άνω των 45 ετών, εκτός από το παιδί του, φαίνεται πως «κληροδοτεί» προβλήματα και στη μητέρα. Παρόλο που ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι ακόμα άγνωστος, οι γυναίκες παρουσίαζαν διαβήτη της κύησης κατά 28% περισσότερο σε σχέση με εκείνες που ο σύντροφός τους ήταν μικρότερος των 34 ετών.

Σύμφωνα με το Office of National Statistics, στην Αγγλία και στην Ουαλία το 18% των νεογέννητων έχουν πατέρα άνω των 35 ετών. Επίσης, έχει επισημανθεί πως συγκριτικά με το 1974, ο μέσος όρος ηλικίας που ένας άνδρας γίνεται πατέρας έχει αυξηθεί κατά 4 έτη (από 29,4 σε 33,3 έτη). Ίδια αύξηση παρατηρείται και στις γυναίκες (από 26,4 σε 30,4 έτη). Στις γυναίκες, βέβαια, υπάρχει μια διαφοροποίηση. Βιολογικοί παράγοντες περιορίζουν σημαντικά την μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία όπου, κατά μέσο όρο, τερματίζεται στην ηλικία των 51 ετών λόγω εμμηνόπαυσης. Στους άνδρες δεν υπάρχει πρακτικά ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Αν και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η αλήθεια είναι ότι μια εγκυμοσύνη σε ηλικία των 50 ετών γίνεται ολοένα και συχνότερη παρότι ελλοχεύει προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό πως η ομάδα γυναικών που παρουσιάζει αύξηση στον αριθμό των γεννήσεων σε σχέση με το παρελθόν είναι εκείνες που ανήκουν στη μέση ηλικία. Το Center for Disease Control and Prevention (CDC) παρουσίασε μια μελέτη που δείχνει μια μικρή αλλά ανοδική πορεία των γεννήσεων στην ηλικία 45-49 ετών. Χαρακτηριστικά, το 2013, 677 γυναίκες άνω των 50 ετών έγιναν μητέρες σημειώνοντας αύξηση κατά 370% από το 1974.

Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν άνδρες και γυναίκες πως η εγκυμοσύνη μετά την αιχμή της γονιμότητας επιφέρει προβλήματα. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν από υπέρταση, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα και εμφάνιση προεκλαμψίας. Οι άνδρες, από την πλευρά τους, εάν επιλέγουν να γίνουν γονείς έχοντας υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους, συμβάλλουν στην αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα των παιδιών τους.

Η πατρότητα και η μητρότητα δεν αποτελούν απλά μια συναισθηματική και κοινωνική ανάγκη. Βιολογικά, υπάρχουν κάποια χρονικά όρια και περιορισμοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία δεν έχει ομαλή έκβαση. Εγκυμονεί, όμως, κινδύνους και για το παιδί και για τη μητέρα. Εντούτοις, η σωστή απόφαση είναι ατομική υπόθεση και θα πρέπει, όμως, να ληφθεί κατόπιν συζήτησης με ειδικούς οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικής συμβουλευτικής.

Comments


Ετικέτες
bottom of page