top of page

ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ


Το να μην μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει τα μαθηματικά, ενώ διαπρέπει στα υπόλοιπα μαθήματα, έχει πλέον ένα όνομα. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «δυσαριθμησία», η οποία εμφανίζεται στο 6% των ανθρώπων και είναι εξίσου συχνή με την «αδερφή της», την δυσλεξία. Παρόλα αυτά, όμως, η δυσαριθμησία δεν είναι το ίδιο γνωστή και κατανοητή. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι περισσότερες μελέτες ασχολούνται με τις δυσκολίες στην γραφή και ανάγνωση γιατί υπάρχει η πεποίθηση πως είναι περισσότερο σημαντικές από την κατανόηση των αριθμών. Έτσι, μόνο 1 μελέτη που αφορά την δυσαριθμησία αναλογεί με 14 που ασχολούνται με τη δυσλεξία.

Μεταξύ των αιτιών της δυσκολίας κατανόησης των μαθηματικών είναι η ανησυχία, οι διαταραχές προσοχής και οι ανεπαρκέις συνθήκες διδασκαλίας και εκμάθησης των αριθμών. Όσο το πρόβλημα παραβλέπεται, οι συνέπειες γιγαντώνονται. Ήδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπέραναν πως στην ηλικία των 30 ετών, οι άνθρωποι με χαμηλή ικανότητα κατανόησης των μαθηματικών τείνουν να έχουν κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, να είναι άνεργοι, να έχουν προβλήματα με τον νόμο, ενώ η σωματική και ψυχική τους υγεία είναι επιβαρυμένη σε σχέση με τους συνομήλικους τους.

Οι ιατροί προσπάθησαν να δώσουν εξήγηση στο πρόβλημα. Οι νέες απεικονιστικές τεχνικές έχουν βοηθήσει στην κατανόηση της γνωστικής λειτουργίας της κατανόησης των αριθμών. Ήδη, από τη δεκαετία του 1990 οι νευροαπεικονιστικές μελέτες υπέδειξαν μια ειδική περιοχή στο βρεγματικό λοβό που είναι σημαντική για την βασική ικανότητα επεξεργασίας των αριθμών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μείζονος σημασίας για την αντίληψη και την ικανότητα σύγκρισης των αριθμών. Εκεί κρύβεται το μυστικό στο γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει την αριθμητική ή να ασχοληθεί με υψηλού επιπέδου μαθηματικά. Μελέτες από παλιά έχουν δείξει ότι τραυματισμοί της κεφαλής μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στην ικανότητα επεξεργασίας των αριθμών.

Οι ερευνητές στοχεύουν στην εντόπιση τω βαθύτερων αιτιών της δυσαριθμησίας ώστε να επιτευχθεί η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση πριν τα παιδιά εισέλθουν στη σχολική ζωή. Σε μελέτες των ερευνητών στο University of Western Ontario στον Καναδά, διαπιστώθηκε πως τα παιδιά με δυσαριθμησία χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μετρήσουν τα τετράγωνα μιας οθόνης. Ο εγκέφαλός τους ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στο να διακρίνει την απόσταση δύο αριθμών. Η συγκεκριμένη ικανότητα διάκρισης των αριθμών και των ποσών αρχίζει στην ηλικία των 6 μηνών και παραμένει σταθερή στη διάρκεια των χρόνων. Συνεπώς, αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια ανίχνευσης του προβλήματος πριν το παιδί ενταχθεί στη σχολική ζωή.

Τρόποι προσέγγισης του προβλήματος θεωρούνται οι ίδιοι που εφαρμόζονται και στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Προτείνονται τεστ ανίχνευσης της διαταραχής σε πρώιμη ηλικία. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε όλα αυτά τα παιδιά πριν τα καταδικάσουμε σε μαθησιακές δυσκολίες, σε προβληματική προσαρμογή στο σχολείο και σε αποκλεισμό στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Δυστυχώς, οι ενήλικες είναι άτυχοι γιατί έχασαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν όταν ήταν νέοι. Ο εγκέφαλος, με την ηλικία έχει μειωμένη ικανότητα εκμάθησης. Τα παιδιά, όμως, έχουν την ευκαιρία εκπαίδευσης, για αυτό, πριν το ελέγξουμε, ας σταματήσουμε να διαιωνίζουμε την έκφραση « δεν τα παίρνει τα μαθηματικά».

Ετικέτες
bottom of page