top of page

ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ


Το έντερο, μεταξύ άλλων παθήσεων, μπορεί να εμφανίσει χρόνια φλεγμονώδη νόσο, που είναι γνωστή ως ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι η συγκεκριμένη πάθηση συνδέεται με μια μορφή αρθρίτιδας που εκδηλώνεται με δύο τύπους. Πρόκειται για την «εντεροπαθητική» αρθρίτιδα, που προσβάλλει γόνατα και αρθρώσεις της παλάμης, και για την «αξονική», που χαρακτηρίζεται από πόνο στην οσφύ.

Περίπου το 10-20% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα εμφανίσουν αρθρίτιδα η οποία προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, τα άτομα κάθε ηλικίας και πιθανολογείται η οικογενειακή προδιάθεση. Οι αρθρώσεις εμφανίζουν χαρακτηριστικά φλεγμονής, δηλαδή ερυθρότητα, πόνο, οίδημα και δυσκαμψία. Η αρθρίτιδα είναι συνήθως οξεία, αυτοπεριορισμένη και ΔΕΝ καταλήγει σε καταστροφή των αρθρώσεων.

Επειδή η αρθρίτιδα μπορεί να προηγηθεί πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση των εντερικών εκδηλώσεων συνήθως γίνεται λανθασμένη διάγνωση. Αντιμετωπίζεται μεμονωμένα ως ρευματικό, ανεξάρτητο, νόσημα κάνοντας χρήση ΜΣΑΦ που επιβαρύνουν την εντερική νόσο.

Η σωστή διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι η βάση για την υποχώρηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Σημαντική είναι και η συμβολή του χειρουργού καθώς το χειρουργείο αποτελεί μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης. Πολλές φορές όμως, παραδόξως, η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και μετεγχειρητικά. Επίσης, η λανθασμένη αναλγητική αγωγή ελοχεύει τον κίνδυνο έξαρσης της εντερικής νόσου.

Πριν, λοιπόν, εμπιστευτείτε την υγεία σας σε όποιον σας υπόσχεται θαύματα, αντιληφθείτε ότι βάση της επίλυσης των ιατρικών προβλημάτων αποτελεί πρωτίστως η διάγνωση και όχι η εσπευσμένη ανακούφιση του πόνου. Οι ιατροί γνωρίζουν καλύτερα, λόγω της καθημερινής επαφής με ασθενείς που πονούν, ότι πρώτα αναγνωρίζουμε το αίτιο που προκαλεί τον πόνο και στη συνέχεια προβαίνουμε στην επιλογή της κατάλληλης αναλγητικής θεραπείας.

Ετικέτες
bottom of page