top of page

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


Απόκριες για τα παιδιά σημαίνει μασκάρεμα. Ανεξαρτήτου ηλικίας, οι στολές είναι στο προσκήνιο και η εμφάνιση μικρών μασκαράδων με πολύχρωμες, πλουμιστές και εντυπωσιακές στολές είναι δεδομένη. Πόσο ασφαλής όμως είναι η μεταμφίεση και ειδικά για τα πολύ μικρής ηλικίας παιδιά; Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους αλλά ως επί το πλείστον οι συμβουλές τους παραβλέπονται.

ΣΤΟΛΕΣ

  1. Οι στολές πρέπει απαραίτητα να είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό υλικό, μη εύφλεκτο. Αν είναι από συνθετικό ύφασμα, φοράμε στα παιδιά από μέσα ρούχα για να αποφευχθεί η επαφή του υλικού με το δέρμα που συχνά ευθύνεται για εμφάνιση αλλεργιών.

  2. Στο κούμπωμα της στολής απαγορεύεται η ύπαρξη κουμπιών και φερμουάρ. Επίσης, τα συγκεκριμένα εξαρτήματα καλό είναι να απουσιάζουν και από άλλα σημεία της στολής. Υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και πνιγμού για τα μικρά παιδιά και δυσκολίας αφαίρεσης της στολής σε έκτακτες περιπτώσεις. Η στολή πρέπει να μπορεί να βγαίνει άμεσα και εύκολα.

  3. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών, δεν πρέπει να υπάρχουν κορδόνια σε ρούχα παιδιών μικρότερων των 7 ετών. Για την ηλικιακή ομάδα 7-14 ετών υπάρχουν σαφείς υποδείξεις σχετικά με το μήκος και την περιοχή του σώματος που επιτρέπεται η ύπαρξη κορδονιών.

  4. Όσο και αν γοητεύουν τα βρέφη με αποκριάτικη στολή, η συγκεκριμένη συνήθεια είναι λανθασμένη. Οι στολές προκαλούν δυσφορία και άνοδο της θερμοκρασίας.

  5. Τα παπούτσια που πλαισιώνουν την αποκριάτικη αμφίεση οφείλουν να είναι απλά και να στερούνται πρόσθετων αξεσουάρ για την αποφυγή των πτώσεων.

  6. Σπαθιά, μαχαίρια και κάθε είδους εξαρτήματα με αιχμηρές άκρες είναι ακατάλληλα για τα παιδάκια.

  7. Αν το μακιγιάζ προσώπου δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας υποαλλεργικές μη τοξικές βαφές. Η περιοχή των ματιών είναι καλό να αποφεύγεται. Επίσης, είναι απαραίτητη η αφαίρεση του μακιγιάζ και ειδικά πριν τον βραδινό ύπνο. Συγκριτικά, όμως, με την μάσκα προσώπου, το μακιγιάζ αποτελεί καλύτερη επιλογή. Η μάσκα περιορίζει την ορατότητα και δυσχεραίνει την αναπνοή.

ΣΠΡΕΙ-ΚΟΜΦΕΤΙ-ΣΕΡΠΑΤΙΝΕΣ

  1. Οι ενδείξεις χρήσης τους είναι σαφείς. Τα σπρέι δεν χρησιμοποιούνται κοντά στα μάτια, σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό, πλησίον εστιών φωτιάς και σε μικρά παιδιά.

  2. Το υλικό του κομφετί και η σκόνη του προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά με ιστορικό αλλεργιών. Επιπλέον, είναι επικίνδυνα για πρόκληση πνιγμού από κατάποση.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

  1. Πετάμε τον χαρταετό σε ανοικτούς χώρους, μακριά από γκρεμούς και ταράτσες. Οι πτώσεις είναι επικίνδυνες και ενίοτε θανατηφόρες.

  2. Χρησιμοποιούμε τον χαρταετό μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Σε περίπτωση που μπερδευτεί στα καλώδια, τον εγκαταλείπουμε. Η προσπάθεια απεγκλωβισμού του συνεπάγεται κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

  3. Το σκοινί των χαρταετών δημιουργεί εκδορές και εγκαύματα λόγω της τριβής. Συνιστάται η χρήση γαντιών.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τέτοιες ημέρες για την αποφυγή ατυχημάτων και λοιπών δυσάρεστων καταστάσεων. Προσοχή στην οδική συμπεριφορά και στην επίβλεψη των παιδιών λόγω της πολυκοσμίας σε χώρους εκδηλώσεων. Κίνδυνοι ελοχεύουν παντού. Ας χαρούν τα παιδιά την αποκριάτικη εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς τραυματικά συμβάντα που μετατρέπουν την διασκέδαση σε επώδυνη εμπειρία.

Ετικέτες
bottom of page