top of page

ΠΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Όλοι οι άνθρωποι αρχίζουν από την παιδική ηλικία να κατανοούν και να ομιλούν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα άτομα που αποτελούν τον ευρύ κοινωνικό τους κύκλο. Ο τρόπος που συντελείται η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άγνωστος προς το παρόν. Οι επιστήμονες, ωστόσο, γνωρίζουν πως για την εκμάθηση μιας γλώσσας απαιτείται κάτι περισσότερο από την αποστήθιση και αποθήκευση λέξεων και ορισμών. Ο εγκέφαλος, στην προκειμένη περίπτωση, δεν λειτουργεί ως λεξικό. Αντίθετα, υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ των λέξεων που διαμορφώνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο συνειρμικά. Για παράδειγμα η λέξη «πτήση» συνδέεται αυτόματα με τις έννοιες «πουλί» και «φτερό». Επιπλέον, ο εγκέφαλος «ενημερώνεται» στο πώς θα αρθρωθεί μια λέξη, με ποιες άλλες λέξεις δεν μπορεί να συνυπάρξει συντακτικά αλλά και τον τρόπο φώνησης και προφοράς της.

Με βάση, λοιπόν, τις προηγούμενες γνώσεις, οι δύο ερευνητές ανέλαβαν το έργο της μετατροπής των τρόπων αποθήκευσης μιας γλώσσας από τον εγκέφαλο σε δεδομένα (data amounts). Για την περάτωση του σκοπού τους έκαναν χρήση των μαθηματικών και συγκεκριμένα εστίασαν στον τρόπο κωδικοποίησης των πληροφοριών με σύμβολα. Οι ερευνητές, για να πραγματοποιήσουν τους υπολογισμούς τους χρησιμοποίησαν ως σημείο αναφοράς, την Αγγλική γλώσσα. Αρχικά, εκτίμησαν πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 50 φωνήματα και 40.000 λέξεις. Στη συνέχεια, συνυπολόγισαν τη συχνότητα επανάληψης των λέξεων και τους κανόνες σύνταξης. Αθροίζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αποθηκευμένος χώρος που καταλαμβάνουν τα στοιχεία της Αγγλικής γλώσσας αντιστοιχεί σε 1,56 ΜΒytes όσο δηλαδή μια απλή ψηφιακή εικόνα.

Δεδομένου, ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι προοπτική, θα αποτελούσε ενδιαφέρουσα πρόταση η αναζήτηση του αποθηκευτικού χώρου και στις υπόλοιπες γλώσσες του παγκόσμιου χάρτη. Τα αποτελέσματα, στο μέτρο του δυνατού, θα απαντούσαν στο ερώτημα αν ο αριθμός των Bytes αφορά τον «χώρο φιλοξενίας» που διαθέτει ο εγκέφαλος ή διαφοροποιείται και παρουσιάζει εύρος ανάλογα με την πολυπλοκότητα της γλώσσας.

Ετικέτες
bottom of page