top of page

ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ


Το Πάσχα είναι μια χριστιανική εορτή η οποία εστιάζεται στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Συγχρόνως, αποτελεί μια οικογενειακή γιορτή συνυφασμένη με το εύθυμο κλίμα και την θαλπωρή. Δυστυχώς, κάθε χρόνο, το εορταστικό κλίμα διαταράσσεται από την ανεύθυνη χρήση βεγγαλικών και, κυρίως, από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά. Το Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή και το Σωματείο Προστασίας Παιδικού Τραύματος κάθε χρόνο εστιάζουν στα μέτρα προφύλαξης από τους κινδύνους αλλά κάθε φορά οι τραυματισμοί, οι ακρωτηριασμοί και οι θάνατοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Με βάση παλαιότερη μελέτη, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων καταδεικνύουν μια θλιβερή κατάσταση που δυστυχώς δεν βελτιώνεται. Με την πρόφαση της διατήρησης των εθίμων σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλούνται ατυχήματα λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς ενηλίκων που δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες. Η χρήση, ωστόσο, των βεγγαλικών από παιδιά χωρίς επίβλεψη ενηλίκου, αποδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία και έλλειψη παιδείας γονέων και κηδεμόνων.

Κάθε χρόνο τραυματίζονται περίπου 110 παιδιά. Το 69% των ατυχημάτων συμβαίνουν την περίοδο του Πάσχα. 7 στα 10 παιδιά που τραυματίζονται είναι ηλικίας 10-14 ετών και το 93% αυτών είναι αγόρια που έχουν αυτοτραυματιστεί. Το 41% των τραυμάτων είναι στο κεφάλι και συγκεκριμένα στα μάτια ενώ 38% των παιδιών φέρουν εγκαύματα. Το 24% χρειάζεται να νοσηλευτεί. Το τραγικό είναι πως τα παιδιά τραυματίζονται, κυρίως από έκρηξη κροτίδας, και σε ποσοστό 90% κατά την ενασχόλησή τους με τα βεγγαλικά ήταν μόνα τους χωρίς επίβλεψη.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, εκδίδονται από τους αρμόδιους φορείς κάποιες συστάσεις:

  1. Προσοχή στο είδος και τον τόπο πώλησης των βεγγαλικών. Δεν είναι όλα πιστοποιημένα και πολλά είναι επικίνδυνα. Πριν την αγορά τους προσέχουμε να υπάρχει η σήμανση CΕ στην συσκευασία. Επίσης, κάθε βεγγαλικό πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες: ονομασία και διεύθυνση κατασκευαστή, το έτος παραγωγής για τα βεγγαλικά υψηλής επικινδυνότητας, τη σχετική κατηγορία που ανήκουν, τις οδηγίες χρήσης, την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας και τα μικρότερα όρια ηλικίας των ατόμων που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

  2. Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας βεγγαλικά ούτε τα μεταφέρουμε στην τσέπη μας. Mε την τριβή ανάβουν και υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων.

  3. Ποτέ δεν τα ανάβουμε κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά ή σε εύφλεκτα υλικά και ξερά χόρτα.

  4. Δεν τα πετάμε στους άλλους ούτε τα χρησιμοποιούμε μέσα σε πολύ κόσμο σεβόμενοι το δικαίωμα του άλλου να είναι υγιής και αρτιμελής.

Με την ελπίδα να εισακουστούν οι συστάσεις και οδηγίες, ευχές για χαρούμενο Πάσχα χωρίς ατυχήματα.

Ετικέτες
bottom of page