top of page

ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΑΙ ΒΑΜΜΕΝΑ ΝΥΧΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Το 2002 και το 2003 το CDC (Center for Disease Control and Prevention) δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες για την υγιεινή των χεριών στο περιβάλλον που συνυπάρχουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς. Επιπλέον, έγινε σαφής σύσταση για την αποφυγή χρήσης τεχνητών ή βαμμένων νυχιών όταν οι επαγγελματίες υγείας έρχονται σε επαφή με ασθενείς αυξημένου κινδύνου (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργικές αίθουσες, Κέντρα Μεταμοσχεύσεων). Η σύσταση χαρακτηρίστηκε ως IA που σήμαινε άμεση εφαρμογή. Η συγκεκριμένη απόφαση βασίστηκε σε κλινικά, πειραματικά και επιδημιολογικά δεδομένα ερευνών.

Ο λόγος της συγκεκριμένης «απαγόρευσης» οφείλεται στην αθρόα συσσώρευση και αποικισμό των μικροβίων στην περιοχή κάτω από το νύχι και σε απόσταση 1 χιλιοστού γύρω από αυτό. Οι έρευνες έδειξαν πως τα τεχνητά και τα βαμμένα από μέρες νύχια συμμετέχουν στην αύξηση του αριθμού των μικροβίων τα οποία μεταδίδονται στους ασθενείς. Το μήκος των νυχιών, όμως, είτε είναι φυσικά είτε πρόσθετα έχει έναν ασαφή ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη των μικροβίων. Δυστυχώς, η προτεινόμενη λύση του προσεκτικού πλυσίματος και της χρήσης χειρουργικών γαντιών δεν ελαττώνουν τον αριθμό των μικροβίων που οφείλονται στα τεχνητά νύχια. Ένας από τους λόγους είναι το ευνοϊκό περιβάλλον υγρασίας που προσφέρει η βαφή και το υλικό του τεχνητού νυχιού για τους μύκητες. Τροφοδοτώντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς που αγαπούν το σκοτεινό και υγρό υπονύχιο περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες, μέσω των τεχνητών και βαμμένων νυχιών, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μετάδοσής τους σε ασθενείς και ιδιαίτερα σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του και προάσπισης της δημόσιας υγείας, το AORN (Association of periOperative Registered Nurses) εναρμονισμένο με τις οδηγίες του CDC εξέδωσε τις συγκεκριμένες συστάσεις:

  1. ΦΥΣΙΚΑ ΝΥΧΙΑ: Τα νύχια πρέπει να είναι κοντά, καθαρά και υγιή. Πριν το χειρουργείο απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών αλλά και της περιοχής κάτω από τα νύχια με σαπούνι και αντισηπτικό υπό τρεχούμενο νερό. Τα μακριά νύχια θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν τραυματισμούς στους ασθενείς στην διάρκεια της τοποθέτησης ή της μετακίνησης τους. Επιπλέον, τρυπούν τα γάντια με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου μολύνσεων για τις νοσηλεύτριες αλλά και για τους ασθενείς. Τέλος, απαιτούν περισσότερο χρόνο και σχολαστικότερο καθαρισμό.

  2. ΒΑΜΜΕΝΑ ΝΥΧΙΑ: Τα βαμμένα νύχια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει η χρήση του βερνικιού να γίνεται σωστά, ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα και να μην παραμένουν υπολείμματα βαφής που όταν ξεραίνονται θρυμματίζονται και είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται ανανέωση της βαφής κάθε 4 μέρες. Σε ότι αφορά τα φρεσκοβαμμένα νύχια, οι μελέτες δεν τα ενοχοποιούν για μετάδοση μικροβίων. Όμως, οι γυναίκες από το φόβο μήπως φθαρούν δεν τα απολυμαίνουν σωστά. Οι συμβιβασμοί, όμως, στους κανόνες υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο της διασποράς των μικροβίων.

  3. ΤΕΧΝΗΤΑ ΝΥΧΙΑ: Στην συγκεκριμένη κατηγορία οι περιορισμοί χρήσης είναι περισσότεροι λόγω του προβλήματος των μυκήτων. Απαγορευτική, ωστόσο, είναι η χρησιμοποίηση φθαρμένων τεχνητών νυχιών.

Οι συστάσεις δεν είναι αφοριστικές ούτε επιβάλλονται. Έγκειται στη συνείδηση των ιατρών, των νοσηλευτριών και γενικά όλων των επαγγελματιών του χώρου της υγείας να ακολουθούν τις οδηγίες που στηρίζονται σε τεκμηριωμένες έρευνες. Ακόμα και αν οι συστάσεις εστιάζονται σε ασθενείς που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής για τα νύχια θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους ασθενείς. Αν και η φιλαρέσκεια είναι αναπόσπαστο μέρος της γυναικείας φύσης, οι επαγγελματικές αλλά κυρίως οι ηθικές υποχρεώσεις στους ασθενείς είναι σε προτεραιότητα και εκεί δεν υπάρχουν συμβιβασμοί.

Ετικέτες
bottom of page