ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
- Nikolaos Vaitsis
- May 23, 2019
- 2 min read

Η εξεταστική περίοδος είναι επιβαρυντική για τους μαθητές. Εκτός από την ψυχολογική πίεση που πολλές φορές εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα υπάρχουν και οι πόνοι δακτύλων και αρθρώσεων του άνω άκρου που οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο γραφής. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου συστήνονται από ιατρούς και εκπαιδευτικούς μερικά βοηθητικά μέτρα,
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΣΟΥ ΓΡΑΦΗΣ: Το στυλό ή το μολύβι που χρησιμοποιούν τα παιδιά πρέπει να είναι λειτουργικό, εύκολο και άνετο στη χρήση. Είναι απαραίτητο να γράφει απαλά χωρίς να απαιτείται πίεση στο χαρτί. Εξυπηρετικά στυλό θεωρούνται εκείνα με κατάλληλη ή σαν «γεμισμένο μαξιλαράκι» λαβή.
ΧΑΛΑΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΓΡΑΦΗΣ: Το άγχος των γραπτών εξετάσεων αναγκάζει τους μαθητές να κρατούν πολύ σφικτά τα στυλό ή τα μολύβια και αυτό προκαλεί πόνο. Εφαρμόζοντας μια χαλαρή λαβή αποφεύγονται τα επώδυνα συμπτώματα.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ: Μια αιτία πρόκλησης πόνου είναι η χρήση μόνο των δακτύλων και του καρπού στη διάρκεια του γραψίματος. Η ενδεδειγμένη πρόταση είναι να εξασκηθούν τα παιδιά ώστε να διατηρούν τον καρπό τους σταθερό και να γράφουν χρησιμοποιώντας των αγκώνα και τον ώμο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην λυγίζει ο καρπός στη διάρκεια της γραπτής εξέτασης.
ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Λόγω του ότι οι γραπτές εξετάσεις έχουν μια αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια με επιβάρυνση των δακτύλων, ειδικά, και του χεριού ,γενικότερα, είναι καλή ιδέα η προετοιμασία στο σπίτι για τους μη εξοικειωμένους. Γράφοντας μερικά κείμενα, λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, το χέρι συνηθίζει στο συνεχές γράψιμο. Προσοχή, όμως, στις υπερβολές που επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την εμφάνιση πόνου πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.
ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΧΕΡΙΟΥ: Το βράδυ πριν την γραπτή εξέταση, τα χέρια πρέπει να είναι σε ανάπαυση. Η επανάληψη της τελευταίας στιγμής δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει γράψιμο. Αντίθετα, ότι θέλει να θυμηθεί ο μαθητής θα πρέπει να το επαναλάβει προφορικά.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΧΕΙΡΙΑΣ: Ένας ιδιαίτερος τρόπος για να αποφεύγεται η καταπόνηση ενός μόνο άνω άκρου είναι η αμφιχειρία. Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς να γράφει και με τα δύο χέρια, εντούτοις, είναι πολύ πιθανό να πετύχει μια όμορφη γραφή και ευχέρεια στην χρήση των δύο χεριών. Η επίκτητη αμφιχειρία επιτυγχάνεται σταδιακά. Αρχικά, για διάστημα ενός μήνα, το παιδί εκπαιδεύεται στο να σχεδιάζει ταυτόχρονα και με τα δύο χέρια συμμετρικά αντικείμενα. Στη συνέχεια, μαθαίνει να γράφει πολλές φορές το αλφάβητο. Συγχρόνως, στην καθημερινή του ζωή εκτελεί πολλές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, με το «μη φυσιολογικό» χέρι.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ: Ήδη στα πανεπιστήμια του Edinburgh και του Cambridge κάποιες εξετάσεις γίνονται με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τρόπου των εξετάσεων, μοντέρνα και λειτουργική.
Η επιτυχία στις εξετάσεις μπορεί να είναι ένας στόχος αλλά όχι και αυτοσκοπός. Σημασία έχει η προσπάθεια, η μεθοδική απόκτηση γνώσης και η κατανόηση της αξίας της μόρφωσης και της παιδείας. Η βαθμοθηρία όπως και η αδιαφορία στην διάρκεια της σχολικής περιόδου οδηγούν σε υπερβολές στην διάρκεια των εξετάσεων, όπως υπέρβαση του χρόνου μελέτης, απουσία ελεύθερου χρόνου, απουσία ύπνου και ακατάλληλη διατροφή.
Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά, με τον τρόπο, όμως, που τα οριοθετούν εκείνα!
Comments