ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
- Nikolaos Vaitsis
- Aug 1, 2019
- 2 min read

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον οποιοδήποτε στη διάρκεια των διακοπών. Το ερώτημα, όμως, είναι πόσα πραγματικά θέλει ο καθένας να κάνει. Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και για τον πάσχοντα από χρόνιο πόνο για τον οποίο οι επιλογές έχουν, για αντικειμενικούς λόγους, ορισμένους περιορισμούς. Χωρίς να εμπεριέχει την έννοια του αποκλεισμού, η φιλοσοφία « το λιγότερο αλλά ποιοτικό είναι καλύτερο» εναρμονίζεται καταλληλότερα στις ανάγκες ενός ασθενή με πόνο. Η εκτέλεση ενός απαιτητικού στόχου δεν είναι αδύνατη, απλά θα πρέπει να δρομολογείται εφαρμόζοντας πολλά στάδια και με αρκετά διαλείμματα. Σε αυτό, καθοριστική είναι η συμβολή της οικογένειας αλλά και των φίλων που συμμετέχουν μαζί με τον ασθενή στις καλοκαιρινές διακοπές. Ο ασθενής θα πρέπει να εξηγήσει σχετικά με τις δραστηριότητες που θέλει να ασχοληθεί ώστε τα μέλη της παρέας του να τον απαλλάξουν από όποιες επιβεβλημένες υποχρεώσεις του. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με ότι του αρέσει αποφεύγοντας την κούραση και τη φλεγμονή που επιφέρει ο πόνος.
Ωστόσο, η κατάθλιψη και η ανησυχία εμφανίζουν αυξητική τάση στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών με αποτέλεσμα ο πόνος να χειροτερεύει και οι ασθενείς να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν όλα εκείνα που χρειάζονται για τη διαχείρισή του. Πριν, λοιπόν, τις διακοπές θα πρέπει ο ασθενής να είναι προετοιμασμένος και αν απαιτείται η συμβολή του ψυχολόγου που τον παρακολουθεί, πρέπει να ζητηθεί εκ των προτέρων. Είναι βασικό να κατανοήσει ο ασθενής με χρόνιο πόνο πως οι διακοπές είναι ανάπαυλα και κανείς δεν απαιτεί από εκείνον να εκτελεί τέλεια όποια δραστηριότητα επιλέγει να ασχοληθεί.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις ανθυγιεινές συνήθειες που υιοθετούνται στις διακοπές. Οι καταχρήσεις έχουν μεγάλη επίδραση στον πόνο και μπορούν να μετατρέψουν την καλοκαιρινή ανάπαυλα σε δυσάρεστη εμπειρία. Από τις βασικές προτεραιότητες είναι ο περιορισμός ή αποφυγή του αλκοόλ, η ελάττωση του καπνίσματος και η αποχή από μεγάλα και βαριά γεύματα. Ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής, η άσκηση τακτική και η ενυδάτωση αναγκαία.
Η λήψη των παυσίπονων στη διάρκεια των διακοπών οφείλει να είναι τακτική. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής θα πρέπει να έχει μαζί τους τα αναλγητικά του, σε ποσότητα επαρκή ώστε να μην βρεθεί ακάλυπτος στη διάρκεια των διακοπών του. Απαραίτητη είναι και η παρουσία της ιατρικής συνταγής με τη διάγνωση και την συνιστώμενη δοσολογία για κάθε περίπτωση που χρησθεί αναγκαία.
Αν επιλεγεί το αεροπλάνο ως μέσο μεταφοράς, θα πρέπει ο ασθενής να έχει τα φάρμακά του μαζί του και όχι σε κάποια βαλίτσα. Επίσης, είναι προτιμότερο να επιλέξει μια θέση στον διάδρομο για να μπορεί να κινείται ελεύθερα έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ταξίδι με αυτοκίνητο είναι πιο φρόνιμο να προγραμματίζεται ένας επιπλέον χρόνος μετακίνησης για να μπορεί ο ασθενής να κάνει συχνά διαλείμματα για να περπατήσει και να ξεκουραστεί.
Η καλοκαιρινή ανάπαυλα, εν τέλει, μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του ασθενή και συγχρόνως να καλυφθούν και οι ανάγκες του σε ότι αφορά την αναλγητική του αγωγή. Ως μέλος της εκδρομικής παρέας μπορεί να συμμετέχει ως ενεργό μέλος αρκεί να συνειδητοποιήσει πως αφενός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όριά του και αφετέρου δεν απαραίτητο να αποδεικνύει σε τρίτους τη λειτουργικότητά του.
Comments