ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
- Nikolaos Vaitsis
- Aug 19, 2019
- 2 min read

Παρηγορητική φροντίδα ορίζεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που σκοπό έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας ή με ασθένεια που απειλεί τη ζωή, όπως ο καρκίνος. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στοχεύει όχι μόνο στην ασθένεια αλλά στη συνολική προσέγγιση του αρρώστου. Ο κύριος σκοπός είναι η πρόληψη και η θεραπεία, όσο το δυνατόν νωρίτερα, των συμπτωμάτων και των παρενεργειών τόσο της νόσου όσο και της θεραπευτικής αγωγής. Επιπλέον, προτεραιότητα της παρηγορητικής φροντίδας είναι η διαχείριση των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων που απορρέουν από την ασθένεια. Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν παρηγορητική ή ανακουφιστική ή υποστηρικτική φροντίδα (υπάρχουν διάφορες επωνυμίες του όρου) ως νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο, στο σπίτι ή σε ειδικά τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μονοήμερη διαμονή.
Με την παρηγορητική φροντίδα ασχολείται ένα σύνολο ειδικών που συνιστούν μια διεπιστημονική ομάδα η οποία περιλαμβάνει ιατρούς, νοσηλευτές, διαιτολόγους, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ογκολόγο του ασθενή και στοχεύει στην παροχή ποιοτικής ζωής στον καρκινοπαθή.
Ο καρκίνος και η θεραπεία του έχουν σωματικές και συναισθηματικές επιδράσεις που διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Η παρηγορητική φροντίδα θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων διαταραχών, προσαρμοσμένων βέβαια στις ανάγκες κάθε ασθενή. Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της ανακουφιστικής ομάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο, την κούραση, την ανορεξία, την ναυτία, τον εμετό, τη δύσπνοια και την αϋπνία που συνιστούν συνήθεις σωματικές εκδηλώσεις της νόσου και παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής. Η παρηγορητική φροντίδα, επιπλέον, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον ασθενή και το οικείο περιβάλλον του να διαχειριστούν τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου αλλά και την κατάθλιψη που ακολουθούν τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Επιπρόσθετα, η ομάδα των ειδικών επιδιώκει να αντιληφθούν οι φροντιστές του καρκινοπαθή την αλλαγή της καθημερινότητάς τους και τους ενισχύει στην διαδικασία προσαρμογής τους στους νέους και απαιτητικούς ρόλους και υποχρεώσεις τους.
Βασικό ρόλο στην ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη, την αναγκαιότητα και συνεισφορά της παρηγορητικής φροντίδας διαδραματίζει η ογκολογική ομάδα του ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η American Society of Clinical Oncology η οποία συστήνει την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς. Ο λόγος είναι ότι πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η λήψη της παρηγορητικής φροντίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση της νόσου βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης. Η αναζήτηση της μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ασθένειας και αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην διαχείριση της. Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών που είναι σε θέση να παρέχουν στον καρκινοπαθή την απαιτούμενη φροντίδα σε όλο το χρονικό διάστημα συμβίωσής του με την νόσο.
Comments