top of page
Search

ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Sep 3, 2019
  • 2 min read

Τον Μάρτιο του 2014, στο Annals of Rheumatic Diseases κοινοποιήθηκε πόρισμα ερευνητικής μελέτης σύμφωνα με το οποίο η οσφυαλγία και ο πόνος στην πλάτη προκαλούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, ελάττωση της λειτουργικότητας και ενίοτε ανικανότητα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Μεταξύ των πολλών εκλυτικών παραγόντων συγκαταλέγεται και η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και του μυοσκελετικού συστήματος από πλεονάζον βάρος.

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αισθητή παρουσία της στην καθημερινή ζωή της γυναίκας. Κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και άλλα μικρού μεγέθους τεχνολογικά επιτεύγματα μεταφέρονται συχνά σε τσάντες και σακίδια προσθέτοντας επιπλέον βάρος και επιβάρυνση στον χρήστη τους, κατά τη μεταφορά τους. Επιπλέον, πολλά μη χρήσιμα αντικείμενα έχουν ανευρεθεί σε τσάντες και σακίδια, αρκετές φορές εγκαταλελειμμένα, όπως μπουκάλια με νερό, βιβλία, κλειδιά και νομίσματα. Όλα αυτά οδηγούν στην εμφάνιση ενός κοινού συμπτώματος, του πόνου στην ωμοπλάτη.

Η πρόληψη, για την αποφυγή ή έστω την μείωση της δυσάρεστης αίσθησης του πόνου, έγκειται στην τήρηση απλών οδηγιών που σχετίζονται με την επιλογή της κατάλληλης τσάντας και του ορθού τρόπου μεταφοράς της.

  1. ΜΙΚΡΗ ΤΣΑΝΤΑ: Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείται μικρή τσάντα για την κάλυψη των αναγκών μας. Το μειονέκτημα της μεγάλης τσάντας είναι πως παρασύρει στην υπερφόρτωσή της. Για αυτό επιλέγουμε μικρού μεγέθους τσάντα που να περιέχει τα εντελώς απαραίτητα αντικείμενα.

  2. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΡΟΥΣ: Η τοποθέτηση του βάρους στην μία πλευρά του σώματος είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης πόνου στην πλάτη, και ειδικά όταν αυτή η συνήθεια γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

  3. ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ: Συνήθως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τσαντών ή σακιδίων που έχουν μόνο ένα λουρί μεταφοράς. Εάν παρόλα αυτά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή στα χέρια ή στους ώμους, κατά τη χρήση τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι το λουρί να είναι φαρδύ γιατί τα στενά δημιουργούν προβλήματα στους μύες.

  4. ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ: Τα σακίδια πλάτης δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως σχολικό είδος. Η ύπαρξη δύο ιμάντων που περνούν και στους δύο ώμους εξασφαλίζουν ίση κατανομή του μεταφερόμενου βάρους και μείωση του ποσοστού πρόκλησης ωμαλγίας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο τοποθέτησης του σακιδίου. Τα λουριά οφείλουμε να τα σφίγγουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το σακίδιο να βρίσκεται σε στενή επαφή με το σώμα. Επιπλέον, το ανώτερο σημείο της τσάντας να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον αυχένα του χρήστη.

  5. ΤΡΟΧΗΛΑΤΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ: Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, η χρήση της τσάντας, σακιδίου, ή βαλίτσας με τη βοήθεια από ρόδες είναι ιδανική επιλογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι αεροσυνοδοί. Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν, αποκλειστικά, σακίδια με ένα λουρί. Με την εμφάνιση, όμως, μυοσκελετικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να επιλέξουν τη χρήση τροχήλατων αποσκευών που τις βοήθησε να αποφύγουν τον πόνο στην πλάτη.

  6. ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ: Το ιδεατό βάρος που μπορεί να μεταφέρει μία ενήλικη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους του.

Η εφαρμογή των υποτυπωδών κανόνων διασφάλισης της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος αποτελεί μια ιδανική πρόταση αρκεί να τηρείται. Επιλέγουμε με προσοχή την τσάντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ώστε να εξασφαλίζεται ο ορθός εργονομικός σχεδιασμός και ο σωστός τρόπος χρήσης της.

Comments


Ετικέτες
bottom of page