top of page
Search

ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ: ΦΟΡΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Oct 1, 2019
  • 2 min read

Τον Μάιο του 2015 δημοσιεύτηκε στο Advanced Biomedical Research ένα άρθρο που αφορούσε στον κίνδυνο αποικισμού και μεταφοράς μικροβίων από τα πορτοφόλια. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει πως αντικείμενα, όπως σημειωματάρια και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι και υπολογιστές, κλειδοθήκες και άλλα αντικείμενα που ανευρίσκονται στον ιατρικό εργαστηριακό χώρο αποικίζονται από μικρόβια. Συνήθεις παθογόνοι μικροοργανισμοί που έχουν εντοπιστεί σε τέτοια αντικείμενα είναι ο Staphylococcus, o Enterococcus, η Escherichia Coli και η Pseudomonas.

Το πορτοφόλι, όπως και τα κλειδιά, είναι χαρακτηριστικά αντικείμενα που κρατούν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι. Σε ότι αφορά τα πορτοφόλια, η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο στην μεταφορά χρημάτων, καθώς αποτελούν χώρους αποθήκευσης κλειδιών, πιστωτικών καρτών, κινητών τηλεφώνων και αποδείξεων. Δυστυχώς, το θέμα της καθαριότητάς τους είναι θλιβερό διότι πλένονται σπάνια και κυρίως μετά από χρόνια χρήσης. Αποικίζονται εύκολα από μικρόβια γιατί συνήθως τοποθετούνται σε ρυπαρές και μολυσμένες επιφάνειες όπως οι πάγκοι της κουζίνας, οι δημόσιες τουαλέτες, ταμεία εστιατορίων και γυναικείες τσάντες. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελούν φορείς μικροβίων καθώς μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο.

Για την απόδειξη της συγκεκριμένης άποψης, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία εθελοντές ηλικίας 18-60 ετών, άνδρες και γυναίκες ισόποσα, που ήταν φοιτητές, υπάλληλοι γραφείου, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και άτομα που έμεναν στο σπίτι. Οι συμμετέχοντες, αρχικά, συμπλήρωσαν ο καθένας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το υλικό του πορτοφολιού τους, το εργασιακό τους περιβάλλον και τη συχνότητα που το καθάριζαν. Στη συνέχεια, έγινε λήψη δείγματος από την επιφάνεια του πορτοφολιού του καθενός και εστάλησαν στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά. Το 43% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε δερμάτινο πορτοφόλι, το 39% συνθετικό και το 18% υφασμάτινο. Οι γυναίκες προτιμούν τα συνθετικά ενώ οι άνδρες τα δερμάτινα και τα υφασμάτινα. Οι γυναίκες είχαν και κάποιες άλλες συνήθειες οι οποίες καταγράφηκαν. Μόνο το 2% καθάριζε το πορτοφόλι τους κάθε μήνα ενώ το 81% ποτέ δε το άδειαζε από τα περιττά αντικείμενα. Σε αξιοσημείωτο ποσοστό τοποθετούσαν το πορτοφόλι στα τραπέζια της κουζίνας και της τραπεζαρίας και το έδιναν στα παιδιά ως παιχνίδι. Τέλος, οι γυναίκες μετέφεραν το πορτοφόλι τους στις τσάντες τους ενώ οι άνδρες στις τσέπες του παντελονιού τους.

Σε ότι αφορά τα ευρήματα από τον εργαστηριακό έλεγχο, στο 95% των δειγμάτων ανευρέθηκαν βακτήρια, είτε μεμονωμένα είτε συνδυασμός τους. Ο Staphylococcus ήταν το πιο κοινό μικρόβιο και το μικροβιακό του φορτίο ήταν μεγαλύτερο στα γυναικεία πορτοφόλια. Τέλος, βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υλικού του πορτοφολιού και της πιθανότητας αποικισμού από μικρόβια. Πράγματι, τα συνθετικά υλικά ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων. Όταν, επιπλέον, έχουν σκληρή επιφάνεια με εγκοπές, το μικροβιακό φορτίο είναι υψηλό. Αντίθετα, τα δερμάτινα, μαλακά και λεία πορτοφόλια συγκεντρώνουν μικρότερο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών.

Αξιοσημείωτο είναι πως σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε στα πορτοφόλια εργαζομένων στον ιατρικό τομέα, το ποσοστό των δειγμάτων με μικρόβια ήταν αισθητά μικρότερο, γύρω στο 69%. Εντούτοις, είναι παρήγορο πως στο γενικό πληθυσμό δεν ανευρέθηκε Enterococcus που σημαίνει πως υπάρχει μια ευαισθητοποίηση σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ωστόσο, η άγνοια πως ένα πορτοφόλι μπορεί να αποτελέσει φορέα μικροβίων δρα ανασταλτικά στον τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό τους.

Comments


Ετικέτες
bottom of page