top of page

Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of North American Society for Menopause, στο σύνολο των 200.000 γυναικών που διένυαν την εμμηνοπαυσιακή περίοδο και συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκε πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμφάνιζε επώδυνα συμπτώματα. Οι αλλαγές στο ορμονικό περιβάλλον της γυναίκας σε αυτήν την φάση της ζωής της δεν είναι υπεύθυνες μόνο για τα πολυσυζητημένα συμπτώματα των εξάψεων και των νυκτερινών εφιδρώσεων αλλά και για τον πόνο που, δυστυχώς, αποκτά χρόνιο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν σε διπλάσια συχνότητα ημικρανία, οσφυαλγία, ωμαλγία και ινομυαλγία.

Η σχέση του πόνου και της εμμηνόπαυσης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Είναι όμως γνωστό πως τα οιστρογόνα, άλλες ορμόνες και οι φλεγμονές που ταλαιπωρούν τον γυναικείο οργανισμό επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα του πόνου αλλά και τον τρόπο που τον βιώνει κάθε γυναίκα. Το ανησυχητικό είναι πως αν και ο χρόνιος πόνος σε αυτήν την περίοδο είναι πολύ σημαντικός, οι γυναίκες δεν τον συνδέουν με την εμμηνόπαυση και δεν του δίνεται η κατάλληλη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 42% των γυναικών μιλούν στον ιατρό τους για τον χρόνιο πόνο που τους απασχολεί.

Η άγνοια της συσχέτισης πόνου και εμμηνόπαυσης οδηγεί στον αυξημένο κίνδυνο λήψης αναλγητικών φαρμάκων και της εξάρτησης από αυτά και κυρίως από τα οπιοειδή. Η αναγνώριση των επώδυνων εκδηλώσεων ως συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επιτρέπει την καλύτερη προσέγγιση από τον ιατρό και την φαρμακευτική ή συμβουλευτική διαχείρισή του. Η προσπάθεια απαλλαγής από το άγχος, η χαλάρωση, η ένταξη σε προγράμματα άσκησης ή και η φυσική δραστηριότητα είναι πολύτιμοι βοηθοί. Επιπλέον, η βελτίωση του ύπνου με τον περιορισμό της λήψης οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης κρίνονται απαραίτητα,

Μην υποφέρετε σιωπηλά. Ακόμα και αν τα συμπτώματά σας δεν μπορούν να καθοριστούν πλήρως, μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Ετικέτες
bottom of page