top of page

ΠΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


Οι επιζώντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζουν συχνά πόνους. Όποιο, όμως, και αν είναι το επίπεδο του πόνου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής του ασθενή και του φροντιστή του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα από τα βασικά προβλήματα που υφίσταται είναι η δυσκολία στη διάγνωση του συνδρόμου κεντρικού πόνου (CPS) που εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι δύσκολο να συναντήσουν πολλές περιπτώσεις ασθενών με το σύνδρομο, δεν αποκτούν εξοικείωση με συνέπεια να το απορρίπτουν, θεωρώντας το ως ψυχιατρικό πρόβλημα.

Η κεντρική νευροπάθεια συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη τραυματίζονται από ένα συμβάν, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η νευροπάθεια εκδηλώνεται με μια μορφή πόνου που καλείται ως πόνος του κεντρικού εγκεφαλικού επεισοδίου (CPS) η οποία εμφανίζεται στο 8-10% των ασθενών που επιβίωσαν από το εγκεφαλικό. Τα επώδυνα συμπτώματα υφίσταται λόγω της βλάβης σε περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αισθητήρια ερεθίσματα όπως της θερμότητας, του κρύου και της αφής. Λόγω των αλλαγών αυτών, κάθε ερέθισμα καταγράφεται ως πόνος.

Οι ασθενείς περιγράφουν τα επώδυνα συμπτώματα ως κάψιμο και αίσθηση βελονιάσματος ή μαχαιριάς. Το άγγιγμα, η κίνηση αλλά και η αλλαγή της θερμοκρασίας επιδεινώνουν τον πόνο που είναι πολύ ενοχλητικός. Σε μερικούς ασθενείς, το σώμα τους έχει υπερευαισθησία ακόμα και σε φυσιολογική επαφή. Ο πόνος μπορεί να είναι εντοπισμένος σε μια περιοχή του σώματος ή να έχει ευρεία κατανομή. Επίσης, μπορεί να είναι επίμονος και συνεχής ή διαλείπων.

Δυστυχώς, εκτός από δυσάρεστος, είναι και δυσδιάκριτος. Αναπτύσσεται έπειτα από εβδομάδες ή μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και έχει χρόνιο χαρακτήρα. Ωστόσο, η διάγνωσή του είναι δύσκολη και αυτό επιδρά αρνητικά στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία του. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να γίνεται σε ένα ημερολόγιο καταγραφή όλων των φάσεων της αποκατάστασης, σαν ένα είδος χρονοδιαγράμματος.

Εκτός από την ποικιλία των αναλγητικών και άλλων κατηγοριών φαρμακευτικών ουσιών και επεμβατικών τεχνικών, η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή. Έχει ανευρεθεί, μέσω μελετών, πως το 89,9 % των ασθενών που παρακολούθησαν συστηματικά πρόγραμμα αεροβικής άσκησης για χρονικό διάστημα άνω των 4 εβδομάδων ανέφεραν πως αισθάνθηκαν σημαντική ανακούφιση.

Η επιβίωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σημαίνει, συχνά, προσαρμογή σε φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να διαρκέσουν στο υπόλοιπο της ζωής. Το σύνδρομο του κεντρικού πόνου, λοιπόν, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε μια εποχή που ο ασθενής προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα νευρολογικά ελλείμματα. Η παρουσία του δύναται να εμποδίσει την πορεία αποκατάστασης για αυτό και η αναγνώρισή του είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη της αποτελεσματικής θεραπείας.

Ετικέτες
bottom of page