top of page

ΕΠΩΔΥΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Οι κουζίνες των εστιατορίων έχουν πολλούς πιθανούς κινδύνους. Τα μαχαίρια, η πτώση των μαγειρικών σκευών και τα υγρά υψηλής θερμοκρασίας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου που πρέπει να προσέχουν οι μάγειροι.

ΚΟΨΙΜΑΤΑ: Οι περισσότεροι σεφ έχουν υποστεί κοπή στην διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τραυματισμοί είναι ήπιοι αλλά αρκετές φορές η σοβαρότητά τους συνεπάγεται και ακρωτηριασμούς. Οι σεφ έχουν εξοικειωθεί με την χρήση των διαφορετικών τύπων επικίνδυνου εξοπλισμού και σκευών σε μια κουζίνα εστιατορίου, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν ατυχήματα. Για τον περιορισμό αυτών των τραυματισμών, είναι σημαντικό να τοποθετούνται τα μαχαίρια στη θέση τους μετά τη χρήση τους. Η ενθάρρυνση των σεφ, επίσης, να κρατούν τις περιοχές εργασίας τους τακτοποιημένες μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των ατυχημάτων.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ: Λόγω της πολύωρης ορθοστασίας, η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται και οδηγεί σε πόνο ο οποίος επιμένει για ημέρες αργότερα, ακόμα και στην ξεκούραση. Για να ελαττωθεί ο πόνος στην πλάτη, θα πρέπει οι επαγγελματίες του χώρου της κουζίνας να κινούνται την ώρα της εργασίας τους. Η εκτέλεση απλών ασκήσεων που συστήνονται από τον θεράποντα ιατρό μπορεί, επίσης, να ανακουφίσει την ένταση στην πλάτη. Μια εργονομική ιδιαιτερότητα που αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή της κουζίνας είναι τα ντουλάπια τα οποία δεν καλύπτουν τα διαφορετικά ύψη σώματος κάθε σεφ. Αντί λοιπόν, να γίνεται προσπάθεια να φτάσει ο σεφ αντικείμενα τοποθετημένα υψηλά, είναι προτιμότερη η χρήση σκαμνιού ή μικρής σκάλας βημάτων. Επίσης, είναι ορθή επιλογή η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον συνάδελφο για την περισυλλογή των μαγειρικών σκευών στον πολυάσχολο χώρο της κουζίνας. Η ομαδική εργασία εξοικονομεί χρόνο και προλαμβάνει τις επώδυνες ενοχλήσεις στην πλάτη αργότερα.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Τα εγκαύματα είναι ένας από τους συνηθισμένους τραυματισμούς που υπόκειται οι σεφ κατά την διάρκεια της εργασίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται σε έναν χώρο με τηγάνια, βραστό νερό και φλόγες. Εάν δεν δίνεται η κατάλληλη προσοχή, είναι πολύ εύκολο να προκληθεί έγκαυμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, έχουν προκληθεί μεγάλου βαθμού εγκαύματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των σεφ από την εργασία τους για αποκατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται πάντα οι κανόνες ασφαλείας στην κουζίνα. Δυστυχώς, οι ρυθμοί εργασίας στον χώρο της κουζίνας των εστιατορίων είναι πάντα ταχείς και τα ατυχήματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

FOOT CHEF: Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αρθρίτιδα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Η μακροχρόνια πίεση από την εργασία στα πόδια μπορεί να επιβαρύνει τον χόνδρο και τις αρθρώσεις του ποδιού. Ενδεχομένως, οι περισσότεροι σεφ δεν δίνουν τη σημασία που αρμόζει στην περίπτωση, ωστόσο, το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού είναι πολύ σημαντικό και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας και στην στήριξη του σώματος κατά το περπάτημα. Η πελματιαία φλεγμονή, επίσης, είναι συχνό φαινόμενο στους σεφ και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο λόγω της χρήσης ακατάλληλων παπουτσιών. Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της εμφάνισης ορθοπεδικών προβλημάτων είναι η χρήση κατάλληλων υποδημάτων.

ΠΤΩΣΕΙΣ: Οι πτώσεις είναι συνήθη ατυχήματα για τους περισσότερους χώρους εργασίας, αλλά σε μια κουζίνα όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος από την παρουσία υγρών και λιπαρών δαπέδων, παρατηρείται αυξημένη πιθανότητα για ολίσθηση ή πτώση. Η ενδεχόμενη, λοιπόν, πτώση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και να οδηγήσει σε υποχρεωτική αποχή από τον εργασιακό χώρο.

Ετικέτες
bottom of page