top of page

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Σύμφωνα με τους ιατρούς-ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Stanford, η «κανονική» θερμοκρασία του σώματος δεν είναι αυτή που οι άνθρωποι πιστεύουν. Η αντίληψη πως η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι 37 C ή 98,6 F είναι λανθασμένη. Η εδραιωμένη πεποίθηση των 37 βαθμών δεν οφείλεται, ωστόσο, σε λανθασμένη μέτρηση αλλά σε ένα ιστορικό μοτίβο που στην διάρκεια των χρόνων μεταβλήθηκε. Έτσι, 200 χρόνια περίπου μετά, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο περιβάλλον συνέβαλαν και σε μια πληθώρα φυσιολογικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και στη μείωση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία τριών διαφορετικών ιστορικών περιόδων, αντλημένα από αξιόπιστες πηγές, και δημιούργησαν ένα γραμμικό μοντέλο της μεταβολής της θερμοκρασίας στην πάροδο των χρόνων. Τα παλαιότερα δεδομένα προήλθαν από τα αρχεία των στρατιωτικών υπηρεσιών, τα ιατρικά αρχεία όπως και τα αρχεία των συνταξιούχων βετεράνων του Πολιτικού Πολέμου. Επρόκειτο για δεδομένα που αφορούσαν την χρονική περίοδο 1862-1930. Στη συνέχεια, συνέλεξαν πληροφορίες της περιόδου 1971-1975, από τη βάση δεδομένων της Αμερικανικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή και η έρευνα ολοκληρώθηκε με τα αρχεία του Stanford Health Care που περιελάμβανε ασθενείς που επισκέφτηκαν το κέντρο στο χρονικό διάστημα 2007-2017. Στο σύνολο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 677.423 μετρήσεις θερμοκρασίας και ανέπτυξαν ένα γραμμικό μοντέλο που επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που είχαν διενεργηθεί. Με βάση το σύνολο των ερευνών και τα δεδομένα από τις διαφορετικές χρονικές περιόδους, διατυπώθηκε το συμπέρασμα πως η θερμοκρασία του σώματος είναι μεγαλύτερη στα νεαρά άτομα, στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες και επίσης είναι αυξημένη με το πέρας της ημέρας. Οι παρατηρήσεις αυτές ήταν κοινές για το σύνολο των ατόμων όλων των δεδομένων.

Εκείνο, επιπλέον, που παρατηρήθηκε ήταν πως η θερμοκρασία του σώματος μειώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,05F στους άνδρες και κατά 0,58F στις γυναίκες. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε άτομα που έζησαν στις αρχές του 1800 και σε εκείνα στις αρχές και μέσα του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν την πιθανότητα ότι η μείωση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αντανακλά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία του θερμομέτρου. Τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ περισσότερο ακριβή από τις μεθόδους θερμομέτρησης πριν δύο αιώνες. Άλλωστε, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός πως η θερμομέτρηση ήταν στην αρχή της τον 19o αιώνα και θα ήταν αναμενόμενο να παρατηρούνται λάθη και αποκλίσεις. Για να εκτιμηθεί, λοιπόν, εάν οι θερμοκρασίες μειώθηκαν σημαντικά, οι ερευνητές έλεγξαν την εξέλιξη της θερμοκρασίας του σώματος στη βάση των δεδομένων για κάθε ιστορική ομάδα και παρατήρησαν πως δεν τίθεται θέμα λανθασμένης τεχνικής.

Στη συνέχεια, ως στόχος των ερευνητών τέθηκε η διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων που συνέβαλαν στην παρατηρούμενη πτώση της ανθρώπινης θερμοκρασίας. Ως βασικό αίτιο θεώρησαν την μείωση του μεταβολικού ρυθμού λόγω της ελάττωσης της φλεγμονής στον γενικό πληθυσμό και που είναι υπεύθυνη για την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα τελευταία διακόσια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημόσια υγεία έχει βελτιωθεί δραματικά εξαιτίας της προόδου στον τομέα της ιατρικής, της καλύτερης υγιεινής, της διαθεσιμότητας τροφίμων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η άνετη ζωή με σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος συμβάλλει σε χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Τα παλαιότερα χρόνια, κυρίως τον 19ο αιώνα, τα σπίτια είχαν ακανόνιστη θέρμανση και απουσία δυνατότητας ψύξης. Αντίθετα, στη σημερινή εποχή, η παρουσία κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού οδηγούν στην δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που ελαττώνει την ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας και βοηθά στην διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σώματος.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Stanford, «οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί από αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας στα σπίτια μας, της επαφής μας με μικροοργανισμούς και των τροφίμων στα οποία έχουμε πρόσβαση. Μπορεί να φαινόμαστε ίδιοι, ως μονομορφικές οντότητες, αλλά η αλήθεια είναι πως λόγω της εξέλιξης έχουμε υποστεί φυσιολογικές αλλαγές».

Ετικέτες
bottom of page