ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ
- Nikolaos Vaitsis
- Feb 24, 2020
- 2 min read

Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ η χρήση και η κατοχή κάνναβης, για οποιονδήποτε σκοπό, είναι παράνομη (βάσει ομοσπονδιακού νόμου) υπάρχουν 11 πολιτείες που τη νομιμοποίησαν για ψυχαγωγική χρήση και 33 για ιατρικούς σκοπούς. Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη λόγω του ότι παράγωγες ενώσεις της ουσίας έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση με ιατρική συνταγή. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σύγχυση η οποία έχει καταστεί πολύ χειρότερη εξαιτίας της διάδοσης της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τη κάνναβη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Στο περιοδικό American Journal of Public Health δημοσιεύτηκε μελέτη του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας σχετικά με την προβολή και προώθηση της κάνναβης μέσω του Twitter. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν πολλές αβάσιμες αξιώσεις σχετικά με τα οφέλη στην υγεία από την κάνναβη που δημοσιεύονται στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Η μελέτη διαπίστωσε πως συχνά δημοσιεύονται ψευδείς ισχυρισμοί και σε πολλές περιπτώσεις, πληροφορίες που αντιβαίνουν στα επιστημονικά δεδομένα. Δεδομένου, ότι πολλοί Αμερικανοί βασίζονται πλέον στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ως κύρια πηγή ειδήσεων, αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να ποικίλει από απλά παραπλανητική έως εντελώς επικίνδυνη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κοινωνικά μέσα έχουν βελτιώσει δραματικά την ικανότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά διαθέτουν και μια σκοτεινή πλευρά πολύ ενδιαφέρουσα. Το επίπεδο παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία του κοινού, έως και ανησυχητική. Υπάρχουν πολλές ιατρικές συμβουλές που παρουσιάζονται ως γεγονός ή ως έγκυρη είδηση με αποτέλεσμα να γίνονται πιστευτές από πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που τις τηρούν με θλιβερά αποτελέσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνο που κάνει τις πληροφορίες σχετικά με την κάνναβη επικίνδυνο είναι το ότι μεγάλο μέρος των χρηστών του διαδικτύου δηλώνει πως τη θεωρεί θαυματουργή θεραπεία για πολλές ασθένειες και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τη χρησιμοποιήσουν αντί να ζητήσουν συμβουλές από τον ιατρό. Αντίθετα υιοθετούν τις «ιατρικές συμβουλές» που παρουσιάζονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κάνναβη, οι οποίες, όμως, επιμελώς αποκρύπτουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση της.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς οι ιατρικές οδηγίες μέσω διαδικτύου δεν περιορίζονται στην κάνναβη αλλά αφορούν και σε άλλα θέματα υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος που οι άνθρωποι αποδέχονται αυτή τη χειραγώγηση είναι ότι επιθυμούν να μοιραστούν χωρίς σκέψη και έλεγχο τα «μοναδικά» πράγματα που ανακαλύπτουν, εφόσον επιβεβαιώνουν κάτι που ήδη πιστεύουν. Αυτό εξηγεί την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων και των εξωφρενικών θεωριών συνωμοσίας που έχουν αναρτήσει άτομα με ισχυρή επιρροή και δημόσια τοποθέτηση σε κοινωνικά ζητήματα. Οι ψεύτικες πληροφορίες εξαπλώνονται μεθοδευμένα από ανθρώπους, εξυπηρετώντας σκοπούς και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των χρηστών να επιβεβαιωθούν για την «πολύπλευρη γνώση» τους.
Το θλιβερό είναι ότι τα πραγματικά και νόμιμα γεγονότα μπορούν να εξαφανιστούν από όλη αυτήν την παραπληροφόρηση. Μια πρόσφατη μελέτη από το MIT διαπίστωσε ότι απαιτείται 6 φορές περισσότερος χρόνος σε ένα αληθινό γεγονός από ότι σε ένα ψευδές για να φτάσει τα 1500 άτομα απήχηση στο διαδίκτυο.
Comentarii