top of page

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ, ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ


Ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Oliver Veran, έγραψε στο twitter του: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης. Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του ιατρού σας».

Στη Γαλλία, οι αρμόδιοι για την υγεία επισημαίνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με μολυσματικές ασθένειες επειδή τείνουν να μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το υπουργείο υγείας πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν παρακεταμόλη επειδή θα μειώσει τον πυρετό χωρίς αντεπίθεση της φλεγμονής.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, ωστόσο, ελλοχεύει τον κίνδυνο της παρερμηνείας με αρωγό τον δημόσιο πανικό που επικρατεί. Η ουσία του μηνύματος αφορά στην επιτακτική ανάγκη επικοινωνίας του κάθε ασθενή με τον προσωπικό του ιατρό. Η αυτοδιαχείριση του πυρετού στις περιπτώσεις κρουσμάτων με Covid-19 αποτελεί λανθασμένη επιλογή. Δεδομένου ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η πλειοψηφία των οποίων θα αυτοπεριοριστεί στο σπίτι, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών του προσωπικού ιατρού και όχι η πιστή αντιγραφή ειδήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος από το διαδίκτυο.

Όλοι οι ασθενείς δεν είναι ίδιοι και δεν συνιστούν ομοιογενή ομάδα απέναντι στον κορωνοϊό. Το ιστορικό κάθε ασθενή ποικίλει, τα συνυπάρχοντα προβλήματα διαφοροποιούνται, όπως και οι ανάγκες σε φαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που λόγω χρόνιων μυοσκελετικών νοσημάτων που προκαλούν πόνο υποχρεούται στη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε αυτήν την κατηγορία, δυστυχώς, ανήκει υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων οι οποίοι είτε λόγω χειρουργείων, είτε παρουσίας χρόνιων αρθραλγιών, είτε εξαιτίας μιμητισμού λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Πριν λοιπόν το μήνυμα του γάλλου υπουργού, αναδημοσιευτεί, υιοθετηθεί ή παρερμηνευτεί, είναι φρόνιμο να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Πριν αποφασίσετε να αυτοδιαχειριστείτε τον πυρετό ή τον πόνο σας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Ετικέτες
bottom of page