top of page
Search

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Apr 15, 2020
  • 4 min read

Οι ειδικοί του χώρου της Ιατρικής διακατέχονται από κοινές ανησυχίες σχετικά με την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού οι οποίες σχετίζονται με την κοινωνική αποστασιοποίηση εξαιτίας της πανδημίας. Εκτός, όμως, από τους ιατρούς, πολλοί ασθενείς και μη ανησυχούν για τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης στην προσωπική τους υγεία και ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων της ιατρικής σχολής του Yale παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση και την αυτοκατανόηση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Η μοναξιά αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση την τρέχουσα περίοδο της καραντίνας και δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τις μελέτες, ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων του δυτικού κόσμου αναφέρει ότι συχνά αισθάνεται μοναξιά, έλλειψη συντροφικότητας ή πιστεύει ότι είναι κοινωνικά απομονωμένο. Στο σημείο αυτό, όμως, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η κοινωνική απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους- κάτι που συμβαίνει τώρα λόγω της πανδημίας- από τη μοναξιά, ως αντίληψη ενός ατόμου για την ποιότητα και όχι την ποσότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων του. Έτσι, τα σωματικά και διανοητικά αποτελέσματα της τρέχουσας κατάστασης μπορεί να μην είναι τα ίδια με αυτά που γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι γενικά οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι είναι μόνοι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοια, κατάθλιψη και άγχος.

Η απομόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και πολλοί άνθρωποι στηρίζονται στην εργασία για να παραμένουν σε επαφή με τους συνανθρώπους τους. Το ίδιο ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους που η παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο αποτελεί τρόπο σύνδεσης με τους φίλους και του συνομήλικους τους. Το να είναι κανείς στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση της απομόνωσης. Το γεγονός, όμως, ότι ζούμε σε μια εποχή που τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι κομμάτι της ζωής μας διευκολύνει την επαφή των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν διαθέτουν όλοι κοινωνικές πλατφόρμες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, για αυτό είναι πολύ σημαντική η τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πλήξη και το άγχος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την υπερκατανάλωση τροφής που οδηγεί στην παχυσαρκία. Η αδράνεια και η πλήξη δημιουργούν στους ανθρώπους την ανάγκη να καταναλώνουν πολλά σνακ και αυτό αποτελεί τρόπο διαχείρισης της ψυχολογικής πίεσης που αισθάνονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην απώλεια βάρους, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί για τον έλεγχο της διατροφικής πρόσληψης και μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της παρορμητικής κατανάλωσης. Ένας άλλος αποδοτικός τρόπος για την καλύτερη κατανάλωση στη διάρκεια μιας περιόδου απομόνωσης στο σπίτι είναι « η σκόπιμη κατανάλωση». Συγκεκριμένα, αντί να γίνεται προγραμματισμός των γευμάτων γύρω από ένα σύνολο συστατικών πρέπει να γίνεται ο σχεδιασμός με βάση τα διαθέσιμα τρόφιμα.

Επίσης, είναι ορθό να διατηρείται κανείς απασχολημένος γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πλήξη που αποτελεί ώθηση για παρορμητική κατανάλωση σνακ. Τέλος, η δημιουργία ρουτίνας για το φαγητό, την εργασία, την άσκηση και το παιχνίδι είναι σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του άγχους το οποίο οδηγεί σε άστατη λήψη τροφής και αυξημένη κορτιζόνη που σχετίζεται με την προσθήκη βάρους. Οι ρουτίνες μπορούν να παρέχουν κάποια άνεση σε αβέβαιους καιρούς και μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη ασταθών διατροφικών συνηθειών λόγω της παρορμητικής συμπεριφοράς.

ΚΑΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΥΠΝΟΥ

Όταν είναι κάποιος υπό την επιρροή του άγχους, ο ύπνος καθίσταται προβληματικός τόσο στη διάρκεια όσο και στην ποιότητά του. Ο ύπνος, όμως, είναι ένας παράγοντας που διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τις εκθέσεις και τις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξασφαλίζεται ένας ύπνος 7 ή 9 ωρών κάθε βράδυ. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείται, εκτός από τις κανονικές ώρες ύπνου, ένα πρόγραμμα φαγητού και άσκησης. Συγκεκριμένα, συστήνονται τα εξής:

  • Ξεκινήστε την ημέρα με άσκηση η οποία απελευθερώνει ορμόνες που διατηρούν το σώμα σε εγρήγορση.

  • Προσπαθήστε να κοιμάστε το βράδυ την ίδια ώρα και να ξυπνάτε το πρωί σε καθορισμένη χρονική στιγμή.

  • Αποφύγετε το φαγητό 3-4 ώρες πριν τον ύπνο διότι μπορεί να δημιουργήσει αϋπνία.

  • Εάν δεν μπορούν να καλυφθούν οι 7-9 ώρες ύπνου το βράδυ, τότε προτείνεται μια μικρή ανάπαυλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει να περιοριστούν κάποιες από τις συνέπειες της απώλειας του ύπνου.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ

Ακόμα και αν σταματήσει κανείς να παρακολουθεί ενημερώσεις για την πανδημία, το μυαλό μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σε μια τέτοια εποχή που επικρατεί η ανησυχία. Το πρώτο βήμα για να σταματήσουμε αυτές τα σκέψεις είναι απλώς να αρχίσουμε να τις παρατηρούμε καθώς συμβαίνουν, έχοντας επίγνωση αυτών. «Όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χαθεί σε σκέψεις, επιστρέψτε σε μια δραστηριότητα που αποτελεί γείωση, δηλαδή μια ενασχόληση που βοηθά στην παροχή αίσθησης γαλήνης». Αυτές οι επιλογές, βέβαια, εξαρτώνται από τα ατομικά συμφέροντα ή τα συναισθήματα ικανότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως τέτοιου είδους δραστηριότητες που απατούν εστίαση δίνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και βοηθούν στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Οι κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης και οι ρυθμίσεις εργασίας από το σπίτι προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή μας. Και πιο συχνά, οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η υγεία και η οικογένεια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα και λόγω της πανδημίας και της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι επικεντρώνονται σε αυτά.

Comments


Ετικέτες
bottom of page