top of page

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ;


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναπτύσσονται 70 υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό με ήδη τρία σε κλινική αξιολόγηση. Ωστόσο, η μικρή αλλά φωνητικά ισχυρή ομάδα κατά του εμβολιασμού στον κόσμο, κάνει μεν αισθητή την παρουσία της αλλά φαίνεται, δε, διαιρεμένη, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης. Ορισμένες προσωπικότητες υψηλού προφίλ στα κοινωνικά μέσα έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον εμβολιασμό λόγω της πανδημίας.

Ο κορυφαίος τενίστας Novak Djokovic ανακοίνωσε στο facebook ότι η αντίθεση του στα εμβόλια ενδέχεται να εμποδίσει την επιστροφή του στο άθλημα, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να αναγκαστεί να εμβολιαστεί προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει. Εν συνεχεία, ο βρετανός ράπερ Μ.Ι.Α τοποθετήθηκε, επίσης, αρνητικά στο θέμα του εμβολιασμού, ασκώντας εκτενείς κριτικές. Χαρακτηριστικά στο twitter έγραψε: «Αν πρέπει να επιλέξω το εμβόλιο ή το τσιπ, θα επιλέξω θάνατο».

Στην αντίπερα όχθη, το London-based Vaccine Confidence Project (VCP) ξεκίνησε μια μελέτη με τοπικούς συνεργάτες σε όλον τον κόσμο, διεξάγοντας εθνικές δημοσκοπήσεις και εξετάζοντας διαδικτυακές συνομιλίες σχετικά με τον κορωνοϊό, για να προσπαθήσει να αξιολογήσει τη στάση απέναντι σε ένα μελλοντικό εμβόλιο. Η ανάλυση περισσοτέρων από 3 εκατομμύρια αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2020 απέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν πρόθυμοι για εμβολιασμό και το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, θα υπάρξει αντίσταση.

Το κίνημα κατά του εμβολιασμού που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει να οδηγήσει τη «διστακτικότητα του εμβολίου» να χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για την υγεία στον κόσμο για το έτος 2019. Έρευνα που διενεργήθηκε το 2018, σχετικά με τη στάση απέναντι στα εμβόλια παγκοσμίως, έδειξε ότι το 79% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή έναντι του 7% που διαφωνούν έντονα. Ωστόσο, οι αριθμοί ποικίλουν με βάση τη γεωγραφική κατανομή. Αν και το 72% στη βόρεια Αμερική και το 73% στη βόρεια Ευρώπη τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, το ποσοστό αυτό ελαττώνεται στο 59% στη δυτική Ευρώπη και στο 40% στην ανατολική Ευρώπη.

Η κλίμακα, όμως, και η βαρύτητα της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν διάβρωση στην αντιεμβολιαστική στάση. Μια πρόσφατη έρευνα του VCP στη Γαλλία, όπου το 33% δεν θεωρεί τα εμβόλια ασφαλή, διαπίστωσε ότι μόνο το 18% των ερωτηθέντων θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κατά αντιστοιχία, δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Μαρτίου διαπίστωσε ότι περίπου το 7% των ανθρώπων θα απέρριπταν ένα εμβόλιο. Σε μια δεύτερη έρευνα, όμως, που διενεργήθηκε στις αρχές Απριλίου, την ώρα που αριθμός των νεκρών του Covid-19 άρχισε να αυξάνεται γρήγορα, έδειξε ότι το ποσοστό είχε μειωθεί στο 5%.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η πανδημία φαίνεται να έχει σκληρύνει τις αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές. Στις ΗΠΑ, ο Del Bigtree, ο παραγωγός του περιβόητου ντοκιμαντέρ «Vaxxed», υποστηρίζει ότι το Covid-19 είναι μια μεθοδευμένη ενέργεια της φαρμακευτικής βιομηχανίας για πλουτισμό. Ο Robert Kennedy Junior, γιος του δολοφονημένου ηγέτη των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Bill Gates και κορυφαίους αξιωματούχους δημόσιας υγείας στο twitter ότι σχεδιάζουν την παραγωγή εμβολίου με τρομακτικούς κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο της αμφισβήτησης εγείρονται και προβληματισμοί. Εκπρόσωπος του τομέα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης φαίνεται να ανησυχεί από τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που έγινε στην πόλη και έδειξε ότι μόνο το 53% των κατοίκων θα ήταν βέβαιο ότι θα εμβολιάζονταν ενώ το 29% θα έδειχνε σθεναρή άρνηση. «Εάν συμβαίνει αυτό, τότε δεν θα είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την κοινότητά μας από ένα νέο κύμα» δήλωσε ο Scott Ratzan του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτό το σημείο. Είναι πολλές οι φωνές που θέτουν σε αμφισβήτηση την ασφάλεια του εμβολίου του Covid-19, λόγω της εσπευσμένης έναρξης των κλινικών δοκιμών. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η καθυστέρηση των εμβολιασμών κατά της ιλαράς σε 24 χώρες και η ακύρωσή τους σε άλλες 13, προκαλώντας ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Unicef. Οι γονείς φοβούνται να μετακινήσουν τα βρέφη σε δομές υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, με βάση τη Heidi Larson του VCP.

Ετικέτες
bottom of page