top of page
Search

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Apr 30, 2020
  • 2 min read

Η πανδημία Covid-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βιώσει έλλειψη ιατρών, αναπνευστικών συσκευών, εξοπλισμού ατομικής προστασίας και ικανότητας δοκιμών. Αλλά θα είναι ακόμη χειρότερο σε φτωχές χώρες όπου οι ιατρικοί πόροι είναι λιγοστοί. Στην πραγματικότητα, η Covid-19 είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τις αναπτυσσόμενες χώρες στη ζωή μας. Αν υπήρχε ποτέ μια στιγμή για τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις πλουσιότερες χώρες να έρθουν μαζί, είναι τώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη φυσική απόσταση για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού τόσο στις κοινωνικές επαφές όσο και στη διάρκεια παραμονής στο σπίτι με παρουσία ασθενή. Η συγκεκριμένη τακτική έχει υιοθετηθεί από πολλές κυβερνήσεις αλλά στο σημείο αυτό τους διαφεύγει μια λεπτομέρεια. Υπάρχουν μέρη όπου οι οικογένειες μοιράζονται μονοκατοικίες περιορισμένων τετραγωνικών που ενίοτε δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό για το πλύσιμο των χεριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μέτρα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εφαρμοστούν. Πολλοί από τους φτωχούς του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο υπάρχουν 20.000 κρεβάτια εντατικής φροντίδας που ισοδυναμούν 1,7 για κάθε 100.000 άτομα. Και ενώ ο προϋπολογισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 4000 δολάρια ανά πολίτη ετησίως, στις αφρικανικές χώρες ο μέσος όρος είναι 12 δολάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην Κίνα και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η κρίση του κορωνοϊού προηγείται μιας οικονομικής κρίσης. Σε πολλές, όμως, αναπτυσσόμενες χώρες, το οικονομικό σοκ έχει έρθει πρώτο καθώς οι κυβερνήσεις έχουν κλειδώσει τις οικονομίες τους για να μειώσουν την ταχύτητα μετάδοσης. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα υποστούν τη μεγαλύτερη οικονομική τους παρακμή.

«Αν υπάρχει ένα μάθημα που μας έχει διδάξει η Covid-19 είναι το πώς διασυνδέονται οι ζωές μας. Ένα από τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι οι κίνδυνοι οπουδήποτε απειλούν τους πάντες. Είμαστε συγχρόνως ισχυροί όσο και αδύναμοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Στην περίπτωση της Covid-19, εάν μια χώρα είναι πανδημικό hotspot, κινδυνεύουμε όλοι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη με εκείνους πέρα από τα σύνορά μας. Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία των άλλων. Αν θέλουμε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει το ίδιο να πράττουν και οι άλλοι» (Ian, Goldin)

Comments


Ετικέτες
bottom of page