top of page

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ


Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακά στο δέρμα τους στοχεύοντας στην προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ακούσει το μήνυμα ότι το αντηλιακό είναι ένα σημαντικό μέρος της προστασίας του δέρματος από ηλιακά εγκαύματα, γήρανση και καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η αντηλιακή προστασία είναι μια βιομηχανία σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ (FDA) είχε επιτρέψει στους κατασκευαστές αντηλιακών να πωλούν τα προϊόντα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούσαν να αναγνωρίζονταν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Επίσης, ο FDA άρχισε να απαιτεί από τους κατασκευαστές να κάνουν περισσότερους ελέγχους ασφαλείας των προϊόντων τους, σχετικά με το αν μπορούσαν να απορροφηθούν στο σώμα σε επίπεδα άνω των 0,5 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο. Κάτω από αυτό το επίπεδο πιστεύεται ότι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να προκαλέσει βλάβη ένα συστατικό ή φάρμακο. Η αρμόδια υπηρεσία, λοιπόν, προέτρεψε τις εταιρίες κατασκευής αντηλιακών να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες ασφαλείας των προϊόντων τους, αλλά με βάση τους ισχυρισμούς των δερματολόγων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, για διάφορους λόγους αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Έκτοτε, ο FDA αποφάσισε να διερευνήσει το ζήτημα και πριν από ένα χρόνο περίπου αποκάλυψε ότι τέσσερα από τα πιο κοινά φίλτρα UV στα χημικά αντηλιακά απορροφώνται από τον οργανισμό σε σημαντικές ποσότητες και μπορούν να μείνουν εκεί για μέρες, κάτι που δεν ήταν γνωστό στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, ο FDA ζήτησε περισσότερους ελέγχους ασφαλείας με προθεσμία υποβολής των αποτελεσμάτων τον Νοέμβριο του 2019. Οι μελέτες δεν έγιναν. Αντί αυτού ορισμένοι επέκριναν τις αρχικές μεθόδους δοκιμών του FDA και υποστήριξαν ότι οι συνθήκες που δοκιμάστηκαν στη μελέτη ήταν μη ρεαλιστικές. Σε απάντηση, ο FDA επαναπροσδιόρισε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Medical Association και επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα της πρώτης έρευνας. Η μελέτη έδειξε ότι δραστικά συστατικά που δοκιμάστηκαν, απορροφήθηκαν στο σώμα. Μερικά, επίσης, συνέχισαν να αυξάνονται για 3 εβδομάδες αφού τα άτομα στη μελέτη είχαν σταματήσει να τα βάζουν στο δέρμα τους.

Για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις οξυβενζόνης στο αίμα ήταν πάνω από 180 φορές το επίπεδο ασφαλείας μετά από μια εφαρμογή αντηλιακού. Μετά από τέσσερις μέρες τακτικής χρήσης, τα επίπεδα αυξήθηκαν περισσότερο και τρεις εβδομάδες αργότερα, οι εξετάσεις αίματος συνέχισαν να δείχνουν υψηλότερα επίπεδα οξυβεναζόνης από το αναμενόμενο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι η οξυβενζόνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μαστού, το βάρος της γέννησης τους βρέφους και τη λειτουργία του σπέρματος. Έχει αποδειχτεί, επίσης, ότι συμβάλλει στη θανάτωση των κοραλλιογενών υφάλων στον ωκεανό. Ως εκ τούτου, η Χαβάη έχει απαγορεύσει την πώληση αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη από το 2021.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι τι πρέπει να γίνει ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία ενηλίκων και παιδιών από την αβεβαιότητα των μη δοκιμασμένων συστατικών των αντηλιακών. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν στους ασθενείς ότι τα αντηλιακά αποτελούν ένα μόνο μέρος της προστασίας από τον ήλιο. Βασική σύσταση είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο στο χρονικό διάστημα 11:00-16:00, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά με βάση τα ορυκτά και ρούχα με ενσωματωμένη προστασία από τον ήλιο. Ένα μεγάλο κενό γνώσης, ωστόσο, είναι τα παιδιά. Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να απορροφά τα αντηλιακά το σώμα του παιδιού και ποια είναι η επίδραση των συστατικών τους σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό.

Ως εκ τούτου γίνεται σαφές πως αποτελεί στοιχειώδη μέριμνα, η ορθή ενημέρωση από τον προσωπικό ιατρό, σχετικά με τη χρήση ή μη αντηλιακών σκευασμάτων όπως και η επιλογή μιας υπεύθυνης στάσης περί της έκθεσης στον ήλιο.

Ετικέτες
bottom of page