top of page
Search

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Jun 15, 2020
  • 2 min read

Υπάρχει ένα μόνο είδος υπεύθυνο για την πανδημία Covid-19 και αυτό είναι ο άνθρωπος. Οι πρόσφατες επιδημίες είναι άμεση συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας που αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος. Το 2019, δημοσιεύτηκε από την Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) έρευνα που έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη κοινωνία κινδυνεύει από την επιταχυνόμενη παρακμή των φυσικών συστημάτων υποστήριξης της Γης. Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η χωρίς περιορισμούς επέκταση της εντατικής γεωργίας, η εξόρυξη και η εκμετάλλευση άγριων ειδών έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα για τη διαρροή ασθενειών.

Οι μελλοντικές επιδημίες είναι πιθανό να συμβαίνουν πιο συχνά, να εξαπλώνονται πιο γρήγορα, να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο και να οδηγούν στο θάνατο περισσότερους ανθρώπους, εάν δεν είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για τις πιθανές επιπτώσεις των επιλογών που κάνουμε σήμερα. Η υγεία των ανθρώπων συνδέεται στενά με την υγεία της άγριας ζωής, των ζώων και την ισορροπία του περιβάλλοντος. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μέρος των πακέτων οικονομικής κάλυψης που θα διατεθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο του κινδύνου της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς βιοποικιλότητας, η προστασία της φύσης και η πρόληψη νοσογόνων καταστάσεων υπερτερούν της επιλογής αναμονής ανεύρεσης εμβολίου ή φαρμάκου. Η εκ των υστέρων αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αποτελεί και την ιδανική λύση.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Inger Andersen δήλωσε ότι η φύση μας στέλνει ένα μήνυμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της τρέχουσας κλιματικής κρίσης. «Η μη φροντίδα του πλανήτη σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας» και η άποψη αυτή υιοθετείται από πολλούς που ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρώπινης επιβίωσης. Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες μετά την πανδημία. Επίσης, ο Thomas Lovejoy, καθηγητής στο ίδρυμα Ηνωμένων Εθνών και στο Πανεπιστήμιο George Mason στις ΗΠΑ, ο οποίος επινόησε τον όρο «βιολογική ποικιλομορφία» το 1980, δήλωσε πρόσφατα ότι «η πανδημία δεν είναι εκδίκηση της φύσης, απεναντίας εμείς οι άνθρωποι το κάναμε στον εαυτό μας».

Ωστόσο, μπορούμε να αναδυθούμε από την τρέχουσα κρίση ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί από ποτέ, επιλέγοντας δράσεις που προστατεύουν τη φύση, έτσι ώστε και η φύση να μπορεί να μας προστατεύει.

 
 
 

Kommentare


Ετικέτες
bottom of page