top of page

Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19


Οι πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι, εν μέσω της πανδημίας, πίνουν περισσότερο. Για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου, οι συνολικές πωλήσεις αλκοόλ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 32% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Αυτά τα στοιχεία, όμως, ανησυχούν την ιατρική κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (ΝΙΑΑΑ) έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που προειδοποιούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εξηγώντας ότι ενδέχεται να αυξήσει την ευαισθησία και την σοβαρότητα του Covid-19. Πέρα από αυτό, όμως, η κατανάλωση αλκοόλ είναι ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 2006 έως το 2010, η υπερβολική χρήση αλκοόλ ήταν υπεύθυνη για έναν ετήσιο μέσο όρο 88.000 θανάτων. Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων όγκων.

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε οριστικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ ή πώς η χρήση αλκοόλ επηρεάζει το Covid-19, οι ειδικοί απαντούν σε ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με την επίδραση του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αντίθετα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονες και υπάρχει πεποίθηση ότι σχετίζεται με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Σύμφωνα με τον David Fiellin, διευθυντή του προγράμματος Yale in Addiction, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την εντερική επένδυση η οποία στη συνέχεια επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο σώμα πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να «αναζωογονήσει» τη φλεγμονώδη απόκριση η οποία είναι επίσης μεγάλο μέρος της νόσου Covid-19. Τα άτομα με διαταραχή της χρήσης αλκοόλ έχουν μεταβολές στα κύτταρα που μεσολαβούν στην ανοσοαπόκριση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα να μην λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η χρόνια υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που συνδέεται με το Covid-19.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτό προκειμένου να ανακουφιστούν από το άγχος αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι τα αρχικά χαλαρωτικά αποτελέσματα είναι βραχύβια και το αλκοόλ διεγείρει την απόκριση του σώματος στο stress. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν, συνήθως αισθάνονται, για λίγο, καλύτερα με την κατανάλωση αλκοόλ καθώς νιώθουν υπνηλία. Όσοι, όμως, πίνουν τακτικά δεν αισθάνονται ηρεμιστικά αποτελέσματα διότι έχουν προσαρμοστεί στην κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων αλκοόλ και οδηγούνται στο να πίνουν περισσότερο όταν είναι αγχωμένοι. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που συνήθως πίνει ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να τα αυξήσει σε τρία ή περισσότερα. Το ποτό είναι ύπουλο. Επιπλέον, ενώ φαίνεται ότι το αλκοόλ βοηθά κάποιον να κοιμηθεί πιο εύκολα, στην πραγματικότητα οδηγεί σε διακοπή του ύπνου όταν λίγες ώρες μετά τη λήψη του ποτού το αποτέλεσμα του αλκοόλ εξαντλείται. Επίσης, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το αλκοόλ ρυθμίζει τη διάθεση. Καθώς αυξάνεται η λήψη του αλκοόλ, μεγαλώνει η ευερεθιστότητα και η συναισθηματική αντιδραστικότητα. Τελικό αποτέλεσμα είναι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ και η κατάθλιψη.

Ωστόσο, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ δεν εξαλείφει το άγχος της ζωής. Οι ειδικοί συστήνουν τρόπους υγιούς αντιμετώπισης του stress, επισημαίνουν, όμως, πως είναι δύσκολη η υιοθέτησή τους λόγω της ύπαρξης της κουλτούρας κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Εάν κάποιος πίνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ίσως οι κίνδυνοι να είναι ελαττωμένοι. Όταν, όμως, η απαίτηση για αλκοόλ αυξηθεί, τότε θα πρέπει να ανευρεθούν άλλες εναλλακτικές αποφυγής του άγχους και να αναζητηθεί βοήθεια.

Ετικέτες
bottom of page