top of page

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ


Εξαιτίας της πανδημίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων από το σπίτι. Αναμφίβολα, η εξ αποστάσεως εργασία βοηθά στη μείωση της μετάδοσης της Covid-19, μπορεί όμως και να συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως στην πρόκληση πόνου στην περιοχή της ωμοπλάτης και του αυχένα. Οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ακόμα και όταν η εργασία επανέλθει στα πρότερα πρότυπά της. Σύμφωνα με τον Eric Holder, ιατρό της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης του Yale Medicine, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρή εμπειρία από εργασιακή ενασχόληση από το σπίτι με αποτέλεσμα ο νέος εργασιακός τους χώρος να μην είναι εργονομικά σχεδιασμένος. Οι σταθμοί εργασίας που διαμορφώθηκαν γρήγορα, εξαιτίας των νέων συνθηκών που επέφερε η πανδημία, μπορεί να παρείχαν μια άνεση αρχικά αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα με την εκτεταμένη χρήση αν δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά. Αυτό οφείλεται σε κακή ευθυγράμμιση του σώματος που οδηγεί σε πόνους.

Η ιδανική ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει πιθανώς ένα ήσυχο δωμάτιο με τη σωστή ποσότητα φωτός του ήλιου και πανοραμική θέα σε ένα γραφικό σκηνικό. Ωστόσο, για τους περισσότερους, ένας ήσυχος χώρος με μια πόρτα που κλείνει μπορεί να εξασφαλίζει τη συγκέντρωση στην εργασία και είναι μια καλή λύση. Στη συνέχεια, η τήρηση των οδηγιών που ακολουθούν, οι οποίες έχουν συσταθεί από ειδικούς, σκιαγραφούν τις ιδανικές εργασιακές συνθήκες σε ένα γραφείο:

  • ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ: Καθίστε με τους ώμους σε όρθια θέση και αποφύγετε να γέρνετε μπροστά για να κοιτάξετε την οθόνη σας. Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν σε μια επίπεδη επιφάνεια ώστε να μην κρέμονται και τα γόνατα να λυγίζουν στις 90 μοίρες. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τους αγκώνες όταν γίνεται χρήση πληκτρολογίου. Οι μηροί και οι αντιβραχίονες πρέπει να είναι παράλληλοι με το έδαφος.

  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΘΙΣΜΑ: Είναι απαραίτητη η ρύθμιση του ύψους της καρέκλας που χρησιμοποιείτε. Πολλά καθίσματα είναι εξοπλισμένα με οσφυικό στήριγμα αλλά εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε οσφυικό μαξιλάρι στήριξης για να κάθεστε με άνεση.

  • Η ΟΘΟΝΗ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ: Εάν δεν διαθέτετε εξωτερική οθόνη, ενδέχεται να πρέπει να επενδύσετε σε βάση φορητού υπολογιστή για να φέρετε την οθόνη στο επίπεδο των ματιών. Οι τραυματισμοί μπορούν να αναπτυχθούν όταν εστιάζετε για να κοιτάξετε προς τα κάτω την οθόνη σας.

  • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Στην περίπτωση που η ιδανική ρύθμιση δεν είναι δυνατή, προτείνονται ορισμένες εναλλακτικές επιλογές. Καταρχάς, επιλέξτε μια επιφάνεια εργασίας που να σας επιτρέπει να ανταποκριθείτε στις προτάσεις ευθυγράμμισης. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες και η καρέκλα γραφείου δεν αποτελεί την πιο κατάλληλη επιλογή, συνίσταται τα πόδια να ακουμπούν σε μια επιφάνεια ώστε να αποφευχθεί η άσκηση πίεσης στην οσφύ και στην περιοχή της λεκάνης. Για παράδειγμα, εάν η καρέκλα είναι πολύ ψηλή, χρησιμοποιείστε ένα κιβώτιο για να στηρίζετε τα πόδια σας. Εάν μια βάση φορητού υπολογιστή δεν είναι εφικτή επιλογή, ανυψώστε τον υπολογιστή σας επάνω σε μερικά βιβλία για να τον φέρετε στο επίπεδο των ματιών σας και συνδέστε τον με ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο για να βελτιώσετε την ευθυγράμμισή σας.

Η καλή στάση του σώματος έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών στη σωματική και ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου, βελτιώνοντας ακόμη την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή του. Αντίθετα, η κακή στάση του σώματος προδιαθέτει σε αυξημένη φθορά που οδηγεί σε μυϊκές ανισορροπίες λόγω της υπερβολικής χρήσης ορισμένων μυών και κακής χρήσης άλλων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας βέλτιστος χώρος εργασίας και να γίνονται διαλείμματα για περπάτημα και χαλάρωση του σώματος.

Επιπλέον, ο φωτισμός και η ρύθμιση του υπολογιστή είναι θέμα ζωτικής σημασίας καθώς και ο επαρκής φωτισμός του δωματίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας πρέπει να κάθεστε περίπου 25 ίντσες από την οθόνη του υπολογιστή για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών. Επίσης, πρέπει να προσπαθήσετε να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα της οθόνης ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο φωτός γύρω σας. Αν διαπιστώσετε ότι σας ενοχλεί η αντανάκλαση της οθόνης, υπάρχουν φίλτρα ματ οθόνης που μπορούν να την μειώσουν. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο γενικός κανόνας 20-20-20 για τον περιορισμό της καταπόνησης των ματιών. Αυτό σημαίνει πως είναι χρήσιμο να κάνετε διαλείμματα από την οθόνη κάθε 20 λεπτά και να εστιάζετε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα προσφέρει στους μυς των ματιών μια ανάπαυλα.

Συνοψίζοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμορφώνεται κανείς έχοντας μια καλή ρύθμιση του εργασιακού χώρου και προσπαθώντας να προσέχει τη στάση του σώματος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν οι συνθήκες εργασίας από το σπίτι δεν είναι τέλειες, ακόμα και οι μικρές βελτιώσεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ετικέτες
bottom of page