top of page
Search

ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟ: ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Nov 9, 2021
  • 4 min read

Εάν έχετε έναν φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο που δεν μπορεί να θυμηθεί την τελευταία φορά που είχε ραντεβού με γιατρό, μπορεί να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι δεν αρρωσταίνει ποτέ ή δεν έχει παράγοντες κινδύνου. Ακόμα, όμως, και αν ένα άτομο αυτό-ορίζεται ως υγιές αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείπει μια τακτική επίσκεψη στον ιατρό για προληπτική φροντίδα. Συνήθως, τα άτομα που αρνούνται την ιατρική επίσκεψη προβάλλουν μια αρνητική στάση σε κάθε είδους συνομιλία σχετικά με την υγεία ή επιδιώκουν τη διακοπή της συζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανές πως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που εμποδίζει τα εν λόγω άτομα να αναζητήσουν φροντίδα ακόμα και όταν τη χρειάζονται. Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την συμπεριφορά είναι οι ακόλουθοι:


Δεν κατανοούν τους κινδύνους για την υγεία τους ή αγνοούν τα οφέλη της προληπτικής φροντίδας

Εάν κάποιος είναι γενικά καλά στην υγεία του (ειδικά όταν είναι νέος) μπορεί να μην έχει νόημα να πάει σε γιατρό. Τα άτομα που είναι «υγιή σαν άλογα» μπορεί να περάσουν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, χωρίς να δουν έναν ιατρό. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η τακτική προληπτική φροντίδα είναι στην πραγματικότητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνει κανείς υγιής. Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται με το τι σημαίνει «κίνδυνος» σε σχέση με την υγεία τους. Ορισμένοι κίνδυνοι είναι ορατοί και τροποποιήσιμοι, όπως το κάπνισμα, αλλά άλλοι τύποι δεν είναι τόσο προφανείς, όπως ο αντίκτυπος των γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος είναι καλά στην υγεία του και κανένας στην οικογένειά του δεν έχει σοβαρή ασθένεια, μπορεί να πιστεύει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο για μια συγκεκριμένη ασθένεια ή κατάσταση. Ομοίως, εάν εργάζεται σε μια συγκεκριμένη δουλειά για πολλά χρόνια και δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει επιβλαβείς συνέπειες, μπορεί να υποθέσει λανθασμένα ότι δεν θα επιβαρυνθεί ποτέ η υγεία του.


Ντρέπονται ή φοβούνται

Όταν ερωτώνται άμεσα για την υγεία τους, οι άνθρωποι μπορεί να απαντήσουν αμυντικά - ειδικά αν αισθάνονται ότι κρίνονται. Η υγεία κάποιου είναι ιδιωτική υπόθεση που περιλαμβάνει πολλαπλές προσωπικές αποφάσεις. Οι ενήλικες, ειδικότερα, μπορεί να αισθάνονται ότι τους πιέζουν όταν τους ρωτούν για την υγειονομική περίθαλψη και αντιδρούν αρνητικά υπό την επίδραση του φόβου, της ντροπής ή της ενοχής.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να αντισταθούν στο να πάνε στο γιατρό από φόβο. Μερικοί έχουν συγκεκριμένους φόβους που σχετίζονται με ιατρεία, νοσοκομεία ή ιατρικές διαδικασίες, όπως βελόνες. Άλλοι άνθρωποι απλά αποφεύγουν την εμπειρία γιατί τους προκαλεί άγχος. Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να είναι απρόθυμο να αναζητήσει ιατρική φροντίδα, ακόμη και όταν είναι ρουτίνα, από το φόβο ότι θα του πουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να αρνηθούν να κάνουν εξετάσεις ή προσυμπτωματικούς ελέγχους επειδή φοβούνται μήπως λάβουν μια δύσκολη διάγνωση ή κάτι άλλο που αντιλαμβάνονται ως «κακά νέα».

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία της ιατρικής εξέτασης μπορεί να είναι ενοχλητικά. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα όταν τους γίνονται απευθείας ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του εντέρου ή τη σεξουαλική τους δραστηριότητα - ειδικά από έναν επαγγελματία που δεν γνωρίζουν ή έχουν συναντηθεί για πρώτη φορά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη της φυσικής εξέτασης που μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ευάλωτο. Μερικές φορές, ένας άνθρωπος μπορεί να ντρέπεται να αναζητήσει υγειονομική περίθαλψη ακόμη και όταν έχει συμπτώματα. Μπορεί να ανησυχεί ότι θα χαρακτηριστεί ως υπερβολικός που δραματοποιεί την κατάστασή του όπως επίσης ότι ένας γιατρός θα του πει ότι τα συμπτώματά του είναι « όλα στο μυαλό του ».


Έχουν έλλειψη υποστήριξης και πόρων

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε πόρους λόγω φτώχειας, διανοητικών ή σωματικών αναπηριών ή άλλων εμποδίων μπορεί να αισθάνονται ντροπιασμένοι όταν προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, τα ανασφάλιστα άτομα μπορεί να πιστεύουν ότι θα τους αρνηθούν τη φροντίδα. Όσοι έχουν κρατική κάλυψη μπορεί να φοβούνται ότι θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από κάποιον με ιδιωτική ασφάλιση. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να μην αναζητούν υγειονομική περίθαλψη, διότι αυτό θα απαιτούσε βοήθεια και δεν θέλουν να αποτελούν βάρος για τους άλλους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δεν έχει αυτοκίνητο μπορεί να μην θέλει να ζητήσει από έναν φίλο του να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντάς τον σε μια κλινική. Οι εργασιακές, σχολικές και οικογενειακές δεσμεύσεις μπορούν επίσης να κάνουν πιο δύσκολο για κάποιον να καλύψει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ένα ραντεβού απαιτούσε από κάποιον να πάρει άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο, μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες για τον χρόνο και τα χρήματα που χάνονται και για το αν θα μείνει πίσω στις υποχρεώσεις του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην μπορεί να πάει στο γιατρό - ακόμα και όταν το χρειάζεται και το θέλει. Εάν ένα οικείο σας πρόσωπο δεν έχει επισκεφτεί γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως θελήσετε να το ενθαρρύνετε - αν όχι για συγκεκριμένα συμπτώματα, τότε για προληπτική φροντίδα. Εάν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, όπως προσφορά υποστήριξης, παροχή μεταφοράς ή βοήθεια με την εύρεση γιατρού, ενημερώστε τον ότι είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να το κάνετε. Η δημιουργία ενός ήρεμου και μη κρίσιμου περιβάλλοντος για να συζητήσετε αυτές τις προκλήσεις θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα καθώς εξετάζουν τις αποφάσεις σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ο αγαπημένος σας δεν ανταποκρίνεται αμέσως, θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επηρεάσουν τα λόγια σας. Επαναλάβετε τη συνομιλία αργότερα. Επίσης, θυμηθείτε ότι τελικά αποτελεί προσωπική απόφαση του κάθε προσώπου να αναζητήσει φροντίδα. Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείτε αυτό, αλλά το προσφιλές σας άτομο πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις όταν πρόκειται για την υγεία του.


Comments


Ετικέτες
bottom of page