top of page

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ: ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΛΑΝΗ


Όταν ένας ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με τη διάγνωση του καρκίνου, η ψυχοσωματική κατάσταση που βιώνει δεν είναι απλή. Σταδιακά, η αποδοχή του προβλήματος γίνεται εφικτή και ακολουθεί η συνεργασία με τους ειδικούς για την διαχείριση της ασθένειας. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου μερικοί ασθενείς επιλέγουν να παραιτηθούν ή να καθυστερήσουν θεραπείες που έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν τη ζωή ή θεραπεύουν τον καρκίνο τους, υπέρ μη αποδεδειγμένων θεραπειών.


Οι συγκεκριμένοι ασθενείς αναζητούν εναλλακτικές απαντήσεις δοκιμάζοντας κινέζικα βότανα, βιταμίνες, μέταλλα, διαλογισμό, τάι τσι, γιόγκα, δηλητήριο μέλισσας και ακραία δίαιτα. Η δοκιμή αυτών των μη ιατρικών προσεγγίσεων αντί των συμβατικών, συνιστώμενων από το γιατρό, θεραπειών για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και ορμονική θεραπεία) ονομάζεται εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου. Η χρήση αυτών των μη ιατρικών προσεγγίσεων συνεπικουρικά των ιατρικών θεραπειών ονομάζεται συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη, εκτιμάται ότι το 48 έως 88 τοις εκατό των ατόμων με καρκίνο αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες. Ο λόγος που πολλοί ασθενείς επιλέγουν τη συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο είναι η πεποίθηση ότι η χρήση τους θα οδηγήσει σε βελτιωμένη επιβίωση. Ωστόσο, η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Yale δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο.


Οι αρθρογράφοι δημοσίευσαν μια μελέτη στο JAMA Oncology συγκρίνοντας την επιβίωση εκείνων που χρησιμοποίησαν συμπληρωματικές θεραπείες καρκίνου με εκείνους που χρησιμοποίησαν μόνο ιατρικά συνιστώμενες επιλογές. Μελέτησαν 1.290 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου στην Εθνική Βάση Δεδομένων Καρκίνου και συνέκριναν 258 ασθενείς που χρησιμοποίησαν συμπληρωματικές τεχνικές με 1.032 που δεν το έκαναν. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι ασθενείς που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου ήταν πιο πιθανό να αρνηθούν ορισμένες πτυχές των συμβατικών θεραπειών που συνέστησαν οι γιατροί τους. Και η άρνησή τους για τουλάχιστον ορισμένες από τις εγκεκριμένες θεραπείες συσχετίστηκε με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν καθόλου συμπληρωματικά φάρμακα. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο έτειναν να είναι γυναίκες, νεότεροι, πιο εύποροι, καλά μορφωμένοι και ιδιωτικά ασφαλισμένοι.


Σε αυτό το σημείο τέθηκε το εύλογο ερώτημα: Γιατί το ενδιαφέρον για εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο; Οι ειδικοί της έρευνας απάντησαν πως με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία έχουν συμπεράνει ότι οι ασθενείς θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών θεραπειών - ακόμη και επικαλούμενοι συνωμοσίες "big pharma" και κρυφές θεραπείες - και την επιθυμία να δοκιμάσουν κάτι μοναδικό για να θεραπεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό, όμως, που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία και να τις κάνουν λιγότερο αποτελεσματικές ή μπορούν να έχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι η αμυγδαλίνη, η οποία προέρχεται από εκχύλισμα πυρήνα βερίκοκου και άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει δηλητηρίαση με κυάνιο. Ένα άλλο παράδειγμα: Μερικοί ασθενείς λαμβάνουν δηλητήριο μέλισσας με την ελπίδα να εκτοπίσουν τον καρκίνο, αλλά εάν υπάρχει μια μη ανιχνευμένη αλλεργία διατρέχουν τον κίνδυνο αναφυλαξίας, μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ακραία δίαιτα είναι μια άλλη προσέγγιση που είναι επίσης επικίνδυνη. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη, περιορίζουν τις θερμίδες. Αυτό μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό του σώματος, να προκαλέσει απώλεια βάρους, ακόμη και υποσιτισμό, οδηγώντας σε διακοπές στη συμβατική θεραπεία του καρκίνου. Και αυτό επιδεινώνει την επιβίωση από τη νόσο.


Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε μη παραδοσιακές θεραπείες, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Δυστυχώς, όμως, επειδή οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να κάνουν ανοιχτά αυτές τις συνομιλίες με τους ογκολόγους τους, καταλήγουν στα πλοκάμια αδίστακτων επαγγελματιών που υπόσχονται μια φαντασία. Σύμφωνα με την εμπειρία των ιατρών της έρευνας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο αλλά επιθυμούν τρόπους για να αλλάξουν την εμπειρία της ασθένειάς τους και την ποιότητα ζωής τους. Άλλες φορές αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους ενώ λαμβάνουν τα συμβατικά φάρμακά τους ή να μετριάσουν κάποιες από τις παρενέργειες. Ή συχνά είναι απλά ένας ασθενής που θέλει κάποια αυτονομία όταν αισθάνεται πιο ανίσχυρος.


Η πραγματικότητα του καρκίνου και των θεραπειών του μπορεί να είναι τρομακτική και συγκεχυμένη. Είναι κατανοητό ότι οι ασθενείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ως θεράποντες ιατροί, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε πραγματική ελπίδα στους ασθενείς μας χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένες θεραπείες και να προσπαθήσουμε για πραγματικά καλύτερους τρόπους διαχείρισης της νόσου μέσω της επιστημονικής έρευνας. Αυτό αποτελεί προσωπική ευθύνη για τους υγειονομικούς που οφείλουν να προσέχουν τους ανθρώπους που αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες. Καθημερινά, οι ασθενείς βομβαρδίζονται με ψευδείς και υπερβολικές πληροφορίες μέσω του διαδικτύου ή από καλοπροαίρετους φίλους και συγγενείς, προωθώντας αναπόδεικτες θεραπείες. Και αυτό στους ιατρούς είναι απολύτως κατανοητό καθώς ο αριθμός των ασθενών τους που έχουν επιβιώσει οφείλεται αποκλειστικά στις ενδεδειγμένες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Ετικέτες
bottom of page