top of page

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδωσε στοιχεία που αφορούν την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των ενήλικων ατόμων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ενήλικες έγιναν λιγότερο εξωστρεφείς, ανοιχτοί, ευχάριστοι και ευσυνείδητοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικά οι νεαροί ενήλικες έγιναν πιο κυκλοθυμικοί, πιο συναισθηματικοί και πιο ευαίσθητοι στο στρες το 2021 σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.


Οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα έρευνας από περισσότερους από 7.100 ενήλικες στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 και συνέκριναν τις απαντήσεις τους με προηγούμενες περιόδους της πανδημίας - την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 - καθώς και με απαντήσεις από προηγούμενα χρόνια. Κατά την περίοδο του 2020, οι απαντήσεις ήταν αρκετά συνεπείς με αυτές που συγκεντρώθηκαν πριν την εμφάνιση της Covid. Ωστόσο, οι ερευνητές είδαν σημαντικές αλλαγές κατά την περίοδο 2021-2022, υποδηλώνοντας ότι το συλλογικό άγχος της πανδημίας επηρέασε τις διαθέσεις των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου.


Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι οι προσωπικότητες μπορούν να αλλάξουν καθώς γερνάμε ή αναπτύσουμε νέες συνήθειες. Συχνά, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γίνονται λιγότερο νευρωτικοί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί αλλά πιο ευχάριστοι και ευσυνείδητοι. Παρόλα αυτά, από το 2021 έως το 2022, οι ενήλικες ηλικίας 64 ετών και κάτω είδαν μείωση της εξωστρέφειας, της διαφάνειας, της ευχαρίστησης και της ευσυνειδησίας. Οι ενήλικες κάτω των 30 ετών είδαν, επίσης, αύξηση του νευρωτισμού εκείνη την περίοδο, αν και άλλες ηλικιακές ομάδες δεν το έκαναν. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών, ωστόσο, δεν είδαν σημαντικές αλλαγές προσωπικότητας σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία. "Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερη αίσθηση ταυτότητας έχεις, τόσο πιο εδραιωμένος είσαι στους κοινωνικούς σου ρόλους. Ξέρεις περισσότερο ποιος είσαι, επομένως τα πράγματα θα σε επηρεάσουν λιγότερο κατά κάποιο τρόπο".


Προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, δεν έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές και των αλλαγών της προσωπικότητας. Αλλά οι συντάκτες της νέας μελέτης είπαν ότι ο αντίκτυπος της Covid είναι διαφορετικός από αυτόν μιας φυσικής καταστροφής. «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο και σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Από τις αρχές της πανδημίας υπήρχε αυτή η έμφαση στο να έρθουμε κοντά, να εργαστούμε μαζί και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, κάτι που μπορεί να έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σταθεροί συναισθηματικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι που κατέρρευσε τον δεύτερο χρόνο».


Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν οι ενήλικες θα επιστρέψουν στην παλιά τους προσωπικότητα καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εξασθενούν. Επισημαίνουν, όμως, ότι η κύρια ανησυχία αφορά τους νεαρούς ενήλικες καθώς οι βαθμολογίες τους δείχνουν ότι ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας, για ροπή στην ανθυγιεινή άσκηση και στην επιλογή λανθασμένων διατροφικών συνηθειών καθώς και αυξημένες προκλήσεις στο σχολείο ή την εργασία.


«Ο νευρωτισμός είναι ένας πολύ σταθερός προγνωστικός παράγοντας των αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Και η ευσυνειδησία, η οποία μειώθηκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, είναι πολύ σημαντική για τα εκπαιδευτικά και εργασιακά αποτελέσματα καθώς και για τις σχέσεις και τη σωματική υγεία». Με βάση τους ειδικούς, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τις πιο δραματικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε ενήλικες μεταξύ 18 και 25 ετών, γιατί τότε οι άνθρωποι αναλαμβάνουν γενικά νέες ευθύνες και αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους καθώς πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο ή βρίσκουν τις πρώτες τους δουλειές. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος, οι αλλαγές στην προσωπικότητα που βίωσαν στη διάρκεια της πανδημίας να έχουν κάποιου είδους αποτέλεσμα χιονόμπαλας λόγω του ότι συνέβησαν στην πιο κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο και ενδεχομένως να εμφανιστούν οι αρνητικές συνέπειες χρονικά αργότερα.

Ετικέτες
bottom of page