top of page

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΟΥ ΜΕ ΚΑΝΝΑΒΗ: ΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ


Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κρατών που έχουν εγκρίνει την κάνναβη τόσο για φαρμακευτική όσο και για ψυχαγωγική χρήση έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να εγκρίνουν την κάνναβη ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες — και με βάσιμους λόγους.


Μια ομάδα, η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (IASP), εξέδωσε μια δήλωση τον Φεβρουάριο του 2021 (που δεν έχει διαφοροποιηθεί) λέγοντας: «Δεν υπάρχουν αρκετά υψηλής ποιότητας αποδεικτικά στοιχεία κλινικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για να επιτρέψουν στην IASP να εγκρίνει τη γενική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών για πόνο αυτή τη στιγμή». Αποτελούμενη από περισσότερους από 7.000 ειδικούς πόνου από 125 χώρες, η IASP είναι ο κύριος οργανισμός για ειδικούς πόνου στον κόσμο.


Καθώς η διαθεσιμότητα της κάνναβης αυξήθηκε χάρη στις προσπάθειες νομιμοποίησης, η IASP αναγνώρισε την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων και των οφελών από τη χρήση της για τη θεραπεία του πόνου. Μια συστηματική επισκόπηση της κάνναβης και των κανναβινοειδών ήταν ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως της επιδημίας οπιοειδών των τελευταίων δεκαετιών. Το 2018, ο οργανισμός συγκέντρωσε μια ομάδα εργασίας για να επικεντρωθεί στο θέμα της κάνναβης και του πόνου. Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, αυτή η ομάδα εργασίας ανέθεσε ένα ζευγάρι ανασκοπήσεων: Η μία επικεντρώθηκε σε προηγούμενες μελέτες που έδειχναν την πιθανή βλάβη από τη χρήση κάνναβης και η άλλη επικεντρώθηκε σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές χρήσης κάνναβης. Τα αποτελέσματα αυτών των ανασκοπήσεων δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαρτίου 2021 του PAIN, του μηνιαίου περιοδικού της IASP.


Η IASP υιοθέτησε μια λεπτομερή, μεθοδική προσέγγιση στο έργο της, εξαιτίας της επικράτησης ανέκδοτων στοιχείων που ισχυρίζονται ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Εξέτασαν πολλούς διαφορετικούς τομείς γιατί ήθελαν να μάθουν τη βασική επιστήμη και την κλινική φαρμακολογία της κάνναβης. Αυτό που βρήκε η ομάδα είναι μια πληθώρα βιβλιογραφίας που καταδεικνύει ότι η κάνναβη μπορεί να είναι αναλγητικό καθώς και στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή μπορεί, βιοχημικά μιλώντας, να είναι αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στον πόνο.


Το πρόβλημα, όμως, που υφίσταται είναι ότι όταν εξέτασαν τα στοιχεία από κλινικές δοκιμές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα ήταν ανεπαρκούς ποιότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IASP: «Δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι περισσότερες είναι κακής ποιότητας και δεν μας δίνουν σαφή αποτελέσματα. Τα στοιχεία που υπάρχουν από αυτές τις μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας». Έτσι, το συμπέρασμα της IASP ήταν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία ούτε υποστηρίζουν ούτε διαψεύδουν την ιδέα ότι η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο.


Αν και υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για τα πιθανά οφέλη της κάνναβης, οι ερευνητές πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί με τους αναφερόμενους και τους πιθανούς κινδύνους. Γνωρίζουμε ότι η βαριά χρήση από τους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα. Άλλοι κίνδυνοι που επισημαίνονται από την έρευνα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει αρνητική σχέση μεταξύ της κάνναβης και των συνθηκών ψυχικής υγείας καθώς και της κάνναβης και των επεισοδίων ψύχωσης. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος του εθισμού και όπως επισημαίνεται, υπάρχει το θέμα να διευκρινιστεί πώς η χρήση κάνναβης βλάπτει την απόδοση και την κρίση των ανθρώπων.


Για την IASP, η έρευνα συνεχίζεται για το πώς η κάνναβη και τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τον πόνο. Ανέκδοτες αναφορές και πολιτικά κινήματα για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής μαριχουάνας θολώνουν το ζήτημα για τα μέλη του κοινού, προκαλώντας σύγχυση. Για την IASP, όμως, αποτελεί προτεραιότητα η περαιτέρω έρευνα και η παρακολούθηση των δεδομένων για τη λήψη της καλύτερα ενημερωμένης απόφασης με βάση την επιστήμη. Για να προτείνει κάτι η ιατρική κοινότητα, πρέπει να επικυρωθεί εμπειρικά. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα και η επιστήμη πρέπει να πουν, εξ όσων γνωρίζουμε, εάν αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς και ακριβείς ώστε με τις αποφάσεις μας να συμπεριφερόμαστε καλύτερα στους ανθρώπους. Αδιαμφισβήτητα, μπορούμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας καθώς η επιστήμη δείχνει αποτελέσματα. Αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να είναι εκεί. Προς το παρόν, ακόμη και όταν η χρήση κάνναβης, ιδιαίτερα για ιατρικούς λόγους, γίνεται πιο αποδεκτή κοινωνικά, τα επιστημονικά στοιχεία παραμένουν ασαφή. «Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, σημαίνει απλώς ότι δεν είμαστε αυτή τη στιγμή».


Ετικέτες
bottom of page