ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 19: ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
- Nikolaos Vaitsis
- Sep 2, 2021
- 4 min read

Στις 24 Ιουλίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ (Trafalgar Square) του Λονδίνου συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με αντιεμβολιαστικές πεποιθήσεις οι οποίοι ταύτιζαν ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) με τους ναζί που εκτελέστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε ως «ζωντανή συζήτηση για την Covid-19» και συνδέθηκε με αρκετές παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της είχαν στην κατοχή τους ένα βίντεο από την ομιλία της πρώην νοσοκόμας Kate Shemirani, εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, η οποία είναι γνωστή για την προώθηση θεωριών συνωμοσίας σε θέματα που σχετίζονται με εμβόλια και τηλεφωνικά δίκτυα 5G σε σχέση με την πανδημία. Η Shemirani απείλησε το υγειονομικό προσωπικό του NHS, συγκρίνοντάς το με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ναζιστικής Γερμανίας που καταδικάστηκαν στις δίκες της Νυρεμβέργης και απαγχονίστηκαν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Πάρτε τα ονόματά τους και στείλτε μου email. Με μια ομάδα δικηγόρων, τα συλλέγουμε όλα αυτά. Στις δίκες της Νυρεμβέργης οι γιατροί και οι νοσηλευτές δικάστηκαν και κρεμάστηκαν. Εάν είστε γιατρός ή μια νοσοκόμα, τώρα είναι η ώρα να κατεβείτε από αυτό το λεωφορείο και να σταθείτε μαζί μας ως άνθρωποι». Στη συνέχεια, μιλώντας για το εμβόλιο για την Covid-19 ενθάρρυνε το πλήθος να αμφισβητήσει τα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλειά του. Με αφορμή αυτό το συμβάν, ο δήμαρχος του Λονδίνου περιέγραψε τα λόγια της Shemirani ως «εντελώς φρικιαστικά» και την κατήγγειλε στην αστυνομία. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των γιατρών και των νοσηλευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά συνέπεια, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα. Μάλιστα, ο γιος της Shemirani κάλεσε την αστυνομία να λάβει μέτρα και να εκδιώξει τη μητέρα του επειδή ήταν πεπεισμένος ότι οι παρατηρήσεις της αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των γιατρών και των νοσοκόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δυστυχώς, το περιστατικό της πλατείας Τραφάλγκαρ δεν είναι μεμονωμένο καθώς έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Οι διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στα εμβόλια και τους περιορισμούς συνδέονται ολοένα και περισσότερο με ακραίες διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας ενώ οι πρεσβευτές τους έχουν επίσης γίνει όλο και πιο επιθετικοί τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Πλέον, γίνεται συχνή συζήτηση για εγκλήματα πολέμου και εκτελέσεις, με απειλές που συχνά απευθύνονται σε γιατρούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς που οι αρνητές πιστεύουν ότι είναι συνένοχοι σε αβάσιμες κακόβουλες ατζέντες. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο συλλαλητήριο του Λονδίνου δεν είναι εξαίρεση και η βίαιη γλώσσα που απευθύνεται εκτεταμένα πλέον σε γιατρούς και νοσηλευτές οδήγησε τους ειδικούς στο να προειδοποιήσουν για τη ριζοσπαστικοποίηση της βίας που συμβαίνει σε ένα κίνημα που επιλέγεται από εξτρεμιστικές ομάδες .
Από την αντίπερα όχθη όμως υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «το προσωπικό μας στο NHS είναι οι ήρωες αυτής της πανδημίας και οι Λονδρέζοι απορρίπτουν σθεναρά αυτό το μίσος». Η τοποθέτηση αυτή, εκτός της αποδοχής της, αναπολεί και τις συγκινητικές στιγμές του Μαρτίου του 2020, όταν οι πολίτες εν μέσω καραντίνας έβγαιναν στα μπαλκόνια τους για να αποδώσουν τιμή στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έδινε τη μάχη με τον κορωνοϊό σε πρωτόγνωρες συνθήκες και πελάγη αβεβαιότητας και πενιχρής γνώσης. Το έναυσμα δόθηκε από τους πολίτες της Ισπανίας και γρήγορα επεκτάθηκε και στην Ελλάδα, με τους κατοίκους της χώρας να αποδίδουν με το θερμό χειροκρότημα όλα τα συναισθήματα που βίωνε ο καθένας. Είχε προηγηθεί σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο ανέφερε: «Την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 21:00 ακριβώς βγαίνουμε στα μπαλκόνια μας και για πέντε λεπτά χειροκροτούμε τους Ανθρώπους που αγωνίζονται για μας...Τους Ανθρώπους του Συστήματος Υγείας...Ας ακουστεί το χειροκρότημα μας σε κάθε Νοσοκομείο και κάθε σημείο παροχής Υγείας για να τους δώσουμε κουράγιο για τις μέρες που ακολουθούν! Και όχι μόνο ...όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν αυτή την περίοδο για εμάς!».
Με βάση όλα τα προαναφερόμενα γίνεται κατανοητό ότι στη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος, λίγο μεγαλύτερου του ενός έτους, το ευρύ κοινό έγινε αποδέκτης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων καλεσμάτων με αντικείμενο αναφοράς, τους υγειονομικούς. Στην αρχή επικρατούσε ο φόβος που γρήγορα μετατράπηκε σε πανικό εξαιτίας της αγωνιώδους προσπάθειας επιβίωσης του κάθε ανθρώπου σε μια κατάσταση που φαινόταν μη διαχειρίσιμη. Εκείνη την περίοδο, ο αγώνας και η επιστημονική κατάρτιση των ιατρών αποτελούσε μονόδρομο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εύλογα οδήγησε το ευρύ κοινό στην αποδοχή των αποφάσεων τους και στην «ηρωοποίησή τους» που όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου για μερικούς έγινε από ανάγκη. Στη συνέχεια, με την σταδιακή κατανόηση των μηχανισμών δράσης του ιού και την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο πανικός της επιβίωσης αντικαταστάθηκε από την άρνηση των επιστημονικών δεδομένων και προτάσεων, καθώς λησμονήθηκε η προσφορά των ιατρών στους «πέτρινους μήνες» της επικράτησης της πανδημίας. Και η κατάληξη είναι η σημερινή κατάσταση με την πλήρη αμφισβήτηση της επιστημονικής έρευνας από μια μειοψηφία ανθρώπων που παραλληλίζουν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με τους εγκληματίες πολέμου της δίκης της Νυρεμβέργης και απαιτούν μια ανάλογη αντιμετώπισή τους.
Αναπολώντας την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δίκες της Νυρεμβέργης πραγματοποιήθηκαν στην ομώνυμη γερμανική πόλη στο πλαίσιο ενός διεθνούς δικαστηρίου που δημιουργήθηκε για να ζητήσει από τους Γερμανούς ναζί ηγέτες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία από τις πρώτες περιπτώσεις, το 1946, ήταν εναντίον 23 κορυφαίων Γερμανών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων που κατηγορήθηκαν για πρόθυμη συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Δίκη των Ιατρών ήταν μία από τις 12 δίκες για εγκλήματα πολέμου που εκδικάστηκαν ενώπιον ενός αμερικανικού δικαστηρίου στο πλαίσιο των επακόλουθων δικών της Νυρεμβέργης. Σε εκείνο το δικαστήριο, λογοδότησαν γιατροί και νοσοκόμες που είχαν συμμετάσχει στη δολοφονία ανθρώπων με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν εκτελέσει ιατρικά πειράματα χωρίς τη συναίνεση του υποκειμένου, σε αιχμαλώτους πολέμου και πολίτες κατεχομένων χωρών.
Αντί σχολίου: Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και στα τέλη Μαΐου 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 115.000 υγειονομικοί κατά τη διάρκεια περίθαλψης ασθενών και κάλυψης αναγκών των συνανθρώπων τους και πολλαπλά περισσότεροι διακινδυνεύουν καθημερινά για την αντιμετώπιση των πανδημικών κυμάτων. Για όλους, λοιπόν, εκείνους τους υγειονομικούς αξίζει ως ένδειξη σεβασμού, ακόμα και αν το υποκριτικό χειροκρότημα γρήγορα εξανεμίστηκε στη λήθη, να κοπάσει και να αποσυρθεί ο λαϊκισμός και το αδικαιολόγητο μένος που οδηγεί σε ατυχείς παραλληλισμούς.
Comments