top of page

ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: ΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ


Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση. Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει και μια υποκείμενη πάθηση των αρθρώσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των πόνων από την εμμηνόπαυση και εκείνων από την αρθρίτιδα. Αναμφίβολα, στην εμφάνιση των αρθραλγιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υφίσταται πρόβλημα αρθρίτιδας, είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής πότε πρέπει να αναζητήσει βοήθεια και συμβουλές.


Ειδικά, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα (ιδιαίτερα στα χέρια) και πιθανώς ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων ενώ, αντίθετα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που επενδύουν τις αρθρώσεις και τις καθιστούν πρησμένες, δύσκαμπτες και επώδυνες. Ο λόγος που γεννά τα προβλήματα αυτά είναι τα οιστρογόνα τα οποία είναι πιθανό να δρουν εκλυτικά στην εμφάνιση μυοσκελετικών πόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον χόνδρο καθώς και την ανανέωση των οστών, επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή και τον πόνο.


Οι πόνοι στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα συχνοί καθώς εμφανίζονται στο 40% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών και σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της εμμηνόπαυσης πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Για την καλύτερη διαχείριση, λοιπόν, αυτής της κατάστασης συστήνεται η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και παροχής συμβουλών.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις κατά την εμμηνόπαυση:

  • Έλεγχος βάρους-Άσκηση

Εάν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ο έλεγχος του βάρους σας μπορεί να βοηθήσει με τον μυοσκελετικό πόνο. Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την άσκηση ήπια και να αυξήσετε σταδιακά την ένταση της τακτικής εκγύμνασης. Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν πολλές γυναίκες.

  • Μείωση του στρες

Κάντε ό,τι μπορείτε για να ανακουφίσετε το άγχος καθώς το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να αυξήσουν τον μυοσκελετικό πόνο.

  • Ποιοτικός ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, η διευθέτηση του μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο σας καθώς κάθε είδους πόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός σε μεγαλύτερη ένταση όταν αισθάνεστε κουρασμένες.

  • Φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματά σας και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν: Απλά παυσίπονα, αντιφλεγμονώδεις κρέμες, αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή καθώς και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.


Ετικέτες
bottom of page