top of page
Search

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΠΙΜΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ

  • Writer: Nikolaos Vaitsis
    Nikolaos Vaitsis
  • Nov 14, 2020
  • 2 min read

Updated: Jun 14, 2021



Ο χρόνιος χαρακτήρας του πόνου ταλαιπωρεί αδιάλειπτα τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Στην προσπάθεια υπέρβασής του γίνονται λάθη καθώς πολλοί ασθενείς ακολουθούν οδηγίες από μη ειδικούς και ενστερνίζονται πεπαλαιωμένες συνήθειες που έχουν καταρριφθεί επιστημονικά. Από τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα αποτελεί η παλιά αντίληψη για την αντιμετώπιση του επίμονου πόνου με την κατάκλιση που διαρκεί εβδομάδες έως και μήνες. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί τη χειρότερη δυνατή προσέγγιση. Απεναντίας, η άσκηση και η συνέχιση της εργασίας είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Η ανάπαυλα στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί στην πραγματικότητα να επιβαρύνει τον πόνο περισσότερο γιατί η αδράνεια προκαλεί ένταση στους μύες, αδυναμία των οστών, διαταραχή του ύπνου και αίσθημα μοναξιάς ή κατάθλιψης. Στο τέλος, ο πόνος επιδεινώνεται και η προσπάθεια ανάκαμψης δυσκολεύει.


Από τους συνιστώμενους τρόπους προσέγγισης του χρόνιου πόνου, οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Άσκηση

  • Εργασία

  • Παυσίπονα

  • Φυσικοθεραπεία


Σε ότι αφορά στην άσκηση, είναι συνετό να επιλέξει ο ασθενής ένα πρόγραμμα ή μια αθλητική απασχόληση που δεν ασκεί υπερβολική πίεση. Καλές επιλογές αποτελεί το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο γυμναστικής, ο χορός και οι καθημερινές δραστηριότητες ή χόμπι. Η άσκηση πρέπει να γίνει μέρος του τρόπου ζωής ώστε να επιτελείται συχνά και με μικρή διάρκεια. Οι ειδικοί προτείνουν να είστε δραστήριοι κάθε μέρα και όχι μόνο τις ημέρες που δεν υπάρχει έντονος πόνος. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των «επώδυνων» ημερών και να σας βοηθήσει στην αίσθηση ελέγχου της ζωής σας. Προσοχή όμως στην υπερβολή.


Στην περίπτωση της ενεργούς επαγγελματικής ενασχόλησης είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε στην εργασία σας παρόλο που έχετε πόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι και περισσότερο καταθλιπτικοί όταν δεν εργάζονται. Η εργασία θα σας αποσπάσει από τον πόνο σας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα τον επιδεινώσει. Εάν πρέπει να μείνετε εκτός εργασίας για ένα χρονικό διάστημα, προσπαθήστε να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό. Εάν είστε εκτός εργασίας για 4-6 εβδομάδες, προγραμματίστε την σταδιακή επιστροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με μία ημέρα την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσετε το χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά σας.


Εν συνεχεία, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε προσεκτικά τα παυσίπονα. Από τα διαδεδομένα και πρώτης γραμμής αναλγητικά είναι η παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα παυσίπονα στη συνιστώμενη δόση και ανά τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την ιατρική οδηγία. Μην περιμένετε έως ο πόνος σας να γίνει ενοχλητικός για να αρχίσετε να παίρνετε παυσίπονα καθώς δεν θα λειτουργήσουν.


Τέλος, οι ειδικοί στον πόνο προτείνουν μια σύντομη αλλά ουσιαστική φυσικοθεραπευτική προσέγγιση. Αυτό σας βοηθά να κινήστε καλύτερα, να ανακουφίσετε τον πόνο σας και να διευκολύνετε τις καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας και την ανέγερση από το κρεβάτι.


Comments


Ετικέτες
bottom of page