ΔΙΑΜΕΣΟΣ (MEDIAN)
![](https://static.wixstatic.com/media/35f1d1_fa6b9243611f4a15b13acef99fe9b1da~mv2.jpg/v1/fill/w_537,h_457,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/35f1d1_fa6b9243611f4a15b13acef99fe9b1da~mv2.jpg)
Η διάμεσος είναι ο μεσαίος αριθμός σε μια ταξινομημένη, αύξουσα ή φθίνουσα λίστα αριθμών, και μπορεί να είναι πιο περιγραφικός αυτού του συνόλου δεδομένων από τον μέσο όρο. Είναι το σημείο πάνω και κάτω από το οποίο πέφτει το μισό (50%) των παρατηρούμενων δεδομένων, και έτσι αντιπροσωπεύει το μέσο των δεδομένων. Εάν υπάρχει περιττός αριθμός αριθμών, η διάμεση τιμή είναι ο αριθμός που βρίσκεται στη μέση, με τον ίδιο αριθμό αριθμών κάτω και πάνω. Εάν υπάρχει ζυγός αριθμός αριθμών στη λίστα, το μεσαίο ζεύγος πρέπει να προσδιοριστεί, να προστεθεί και να διαιρεθεί με το δύο για να βρεθεί η διάμεση τιμή.
Η ιδέα της διαμέσου προήλθε από το βιβλίο του Edward Wright για την πλοήγηση (Certaine Errors in Navigation) το 1599 σε μια ενότητα που αφορούσε τον προσδιορισμό της θέσης με πυξίδα. Ο Ράιτ θεώρησε ότι αυτή η τιμή ήταν η πιο πιθανόν να είναι η σωστή τιμή σε μια σειρά παρατηρήσεων.
Ανάλογα με τη φύση των δεδομένων, είτε ο μέσος όρος είτε η διάμεσος μπορεί να είναι πιο χρήσιμοι για την περιγραφή του κέντρου του συνόλου δεδομένων, παρόλο που και τα δύο στατιστικά μέτρα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη θέση ενός συνόλου δεδομένων.
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ο μέσος όρος, για να περιγράψουμε το κέντρο ενός συνόλου δεδομένων, όταν η κατανομή είναι ως επί το πλείστον συμμετρική και δεν υπάρχουν ακραίες τιμές. Η διάμεσος χρησιμεύει όταν η κατανομή είναι είτε λοξή είτε υπάρχουν ακραίες τιμές στην ακολουθία που μπορεί να παραμορφώσουν τον μέσο όρο των τιμών. Σε μια κανονική κατανομή, η διάμεσος ισούται με τον αριθμητικό μέσο όρο.
Comments